FRANCUSKI POLITIČAR ŠOKIRAO IZJAVOM: "Nakon Brexita, nije isključen Frexit!

Bivši glavni pregovarač Evropske unije za Brexit, Michel Barnier, nagovijestio je da bi Francuska mogla slijediti primjer Velike Britanije i napustiti EU.

  • Svijet

  • 17. Apr. 2021  17. Apr. 2021

  • 3

Govoreći u petak na konferenciji o budućnosti bloka u La Tukuetu, šezdesetogodišnji francuski političar osvrnuo se na „socijalne nemire i bijes“ u Francuskoj zbog nekontrolirane imigracije, kao i na birokratiju i složenost EU .

„Morali bismo izvući neke pouke iz 'Bregzita' zbog sebe. Sada je prekasno za Veliku Britaniju, ali ne i za nas. Možemo pronaći, ne samo u Velikoj Britaniji, već i ovde u Francuskoj, u severnim i istočnim regionima, građane koji žele da napustimo EU “, kazao je Barnije.

Bivši pregovarač EU smatra da je odgovornost EU da shvati „zašto su Britanci otišli“ i da je za Bruxelles važno „da sasluša bijes koji je izražen u Velikoj Britaniji i da uvede promene neophodne za bolje razumijevanje“ kao i da „umiri građane koji ostaju u EU“.

Primjedbe su uslijedile poslije najnovije ankete koju je sproveo francuski trust mozgova IFOP a koja je pokazala da će Marine Le Pen u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj 2022. godine pobijediti Emmanuela Macrona za dva procenta.

Macron je izjavio BBC-u 2018. godine da će francuski narod vjerovatno glasati za izlazak iz EU ukoliko se održi referendum sličan britanskom. Rekao je da „uvijek rizikujete kada imate takav referendum nalik na britanski u kome se glasa 'za' ili' protiv' u vrlo komplikovanom aspektu“, dodajući da se ne bi ipak kladio na ishod referenduma, budući da je kontekst u Velikoj Britaniji i Francuskoj „veoma različit“.

Macron je također jasno stavio do znanja da bi pozdravio hipotetički povratak Britanije u EU, navodeći da poštuje odluku britanskih građana ali i da žali zbog rezultata referenduma.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...