RUSKI RULET VOŽDA IZ LAKTAŠA: Otkrivene opasne Dodikove namjere, uz pomoć ruskog oligarha kojem je zabranjen ulaz u BiH, planira…

U junu 2018. godine, RS je prodala obveznice preko Bečke berze ruskom oligarhu Konstantinu Malofejevu, špekulantu i ultradesničaru.

  • Mini market

  • 18. Apr. 2021  18. Apr. 2021

  • 0

Milorad Dodik i ruski oligarh Konstanin Malofejev pokušaće izvršiti kupovinu obveznica Republike Srpske u visini od 350 miliona eura preko Londonske berze, piše na svom blogu Slobodan Vasković.

Tih 350 miliona eura, kojima bi kupili obveznice RS-a, navodno je prljavi novac, koji je Dodik stekao petnaestogodišnjim pljačkanjem i iznošenjem iz ovog bh. entiteta, a koje Malofejev drži u kockarnicama u provinciji Makao (Kina).

Dodik i Malofejev, prema Vaskovićevim saznanjima, ulažu istu svotu, odnosno po 175 miliona eura, dok će izlazak na Londonsku berzu, koji košta tri do četiri posto od visine emisije, platiti Republika Srpska.

Praktično to znači da će entitet za akciju pranja novca koju namjeravaju sprovesti Dodik i Malofejev platiti između 22,5 i 30 miliona eura.

Da je akcija pranja novca otpočela, potvrdio je i premijer Radovan Višković koji je izjavio: “Opredijelili smo se da prvi put izađemo na evropsko ili svjetsko finansijsko tržište da bismo emisijom evroobveznica na neki način riješili to zaduženje koje je u budžetu planirano”.

“Sve je javno i otvoreno“, izjavio je Višković, koji nije saopštio nijedan detalj načina prodaje obveznica niti uslove planiranog novog zaduživanja RS-a.

“Zaboravio” je i da kaže da je, kako bi akcija pranja novca bila sprovedena, potpuno ponižena Narodna skupština RS-a, jer je, izmjenama i dopunama Zakona o zaduženju, dugu i garancijama, Vlada RS zadužena da donosi odluke o tim pitanjima, dok je parlament potpuno izbačen iz odlučivanja, iako je jedini bio nadležan.

Nije uopšte čudno što Višković ništa ne zna, pošto se odluka o prodaji obveznica RS-a na Londonskoj berzi u visini od 350 miliona eura, prije nego je usvojena, pojavila na svega 15 sekundi na monitorima ministara. Kojiima je tih 15 sekundi bilo dovoljno da sve “shvate”.

Ukoliko Dodik i Malofejev uspiju u svojoj velikoj akciji pranja novca, postižu nekoliko ciljeva:

-oprali su ilegalno zarađeni novac u visini od 350 miliona eura,

-na ilegalno zarađenom novcu, koji su ubacili u legalne tokove, zarađuju dodatne milione zelenaškom kamatom od 4,5 posto na godišnjem nivou,

-Dodik uspijeva prljavim novcem djelimično finansijski stabilizovati Republiku Srpsku

-Dodik uspijeva prljavim novcem omekšati uslove MMF-a za novi kredit…

To su najvažniji ciljevi pranja para u visini od 350 miliona eura, koji, ipak, nisu dovoljni za potpunu sanaciju preko milijardu KM deficita.

Osim toga, Dodik računa na dio sredstava koja bi trebalo da BiH, samim tim i Republika Srpska, dobiju za saniranje posljedica pandemije, kao i novi kredit od MMF-a.

Vasković podsjeća kako je Malofejev učestvovao u prodaji/kupovini akcija RS-a na međunarodnom finansijskom tržištu, preko Bečke berze.

U junu 2018. godine, RS je prodala obveznice preko Bečke berze ruskom oligarhu Konstantinu Malofejevu, špekulantu i ultradesničaru.

Tada je obveznice, u vrijednosti 168,3 miliona eura (uz kamatu od 4,83 %), prodala brokerska kuća iz Hong Konga “BMI Securities ltd”.

Interesantno je da vlasti RS-a nikada nisu saopštile preko koje brokerske kuće su prodale obveznice, ali je “BMI Securities ltd” na svojoj zvaničnoj stranici 2019. godine objavio da je to učinjeno preko njih.

Važno je još naglasiti da je 11.02. 2020. godine ta brokerska kuća kažnjena zbog sumnje da je učestvovala u pranju novca.

Malofejevu je zabranjen ulazak u BiH 30.05.2018. godine, kada mu Granična policija BiH nije dozvolila ulazak u zemlju na aerodromu Mahovljani. Trebalo je da se sastane sa Dodikom.

Dodik je odlikovao Malofejeva 29.06.2015. godine Ordenom Njegoša prvog reda “za poseban doprinos u razvoju privrede i humanitarne saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmjera u afirmaciji Republike Srpske”!

Malofejev nije bilo ko - On je jedan od najvećih sponzora ultradesničarskih pravoslavnih organizacija. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...