ŠTO SE LETJELO, LETJELO SE: Ono što se događa na ljubljanskom aerodromu, odavno nije zabilježeno

U prva tri mjeseca ove godine u zračnoj luci Ljubljana zabilježena su 18.364 putnika, što je više od deset puta manje nego u prvom tromjesečju prošle godine, kada ih je bilo 191.639.

  • Ekonomija

  • 19. Apr. 2021  19. Apr. 2021

  • 0

"Fraport Slovenija", koji upravlja zračnom lukom, očekuje da će ovogodišnja sezona biti nešto bolja nego lani, ali sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Podaci pokazuju drastičan pad broja putnika u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali u zračnoj luci Ljubljana u martu prošle godine zabilježeno je više od upola manje putnika nego u februaru prošle godine. U prvoj polovici marta prošle godine već su imali otkazivanja pojedinih letova zbog izbijanja koronavirusa, a potom je 17. marta prošle godine vladina uredba donijela potpunu zabranu međunarodnog putničkog saobraćaja na gotovo tri mjeseca.

Inače, "Fraport Slovenija" očekuje da će ovogodišnja sezona biti nešto bolja nego lani. Zbog epidemiološke situacije, početak ljetne sezone i dalje obilježava smanjen obujam putničkih letova, a na vrhuncu sezone petorici prijevoznika koji trenutno lete iz zračne luke Ljubljana, pridružit će se još devet prijevoznika na 15 odredišta.

"Prema trenutnim planovima i povoljnim uvjetima za oživljavanje turističkog odmora, čarter promet odvijat će se ljeti u većem obimu nego prošle sezone. Turističke agencije organizirat će putovanja od Brnika do Madeire i Tenerifa, grčkih otoka, Antalije, Turske, i Sharm el-Sheikh i Hurgade, do Barcelone, Djerbe i Monastira u Tunisu, također su najavljeni", najavio je "Fraport".

Međutim, stvarno uspostavljanje linija ovisit će o epidemiološkoj situaciji u Sloveniji i na spomenutim odredištima.

"Sretni smo što su za ove rute dostupne avionske karte za prodaju, što znači da postoji potražnja za putovanjem do ili iz zračne luke Ljubljana 2021. godine", dodao je "Fraport Slovenija".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...