ŠTA UČINI, CRNI JUSUFE: Lovac na naciste Efraim Zuroff osudio potez bh. košarkaša

Košarkaš Portlanda objavio je fotografiju „Džamije poglavnika Ante Pavelića“, zgradu koja je otvorena 1938. godine u Zagrebu pod imenom Dom likovnih umjetnosti kralja Petra Prvog Velikog Oslobodioca, i to na dan početka ramazana.

  • Mini market

  • 19. Apr. 2021  19. Apr. 2021

  • 3

Inače, ustaški zločinac Ante Pavelić je objekt preuredio u džamiju, a mnogi su Nurkića osudili, pitajući se da li, možda, nije bio svjestan šta, zapravo, objavljuje.

Ipak, činjenica da ni sada nije obrisao poruku, dovoljno govori.

Međunarodna jevrejska nevladina organizacija "Simon Viesentahl Centar" iz Los Angelesa, izrazila je zabrinutost zbog objave Jusufa Nurkića na društvenim mrežama.

„Objava je bila fotografija zagrebačke (hrvatske) džamije, koja je prvobitno izgrađena kao muzej 1938. godine, ali ju je fašistički ustaški režim 1943. pretvorio u džamiju, kao gest u čast podrške bosanskih muslimana genocidnom ustaškom režimu. Ustaše su vodile politiku genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, a također su ubile hiljade antifašističkih Hrvata katolika. Ako je Nurkićev motiv bio da izrazi podršku ili saosjećanje ili nostalgiju prema ustašama, koji su ubili stotine hiljada nevinih stanovnika Hrvatske, 'Simon Vizental Centar' nedvosmisleno osuđuje takve izjave“, saopšteno je na zvaničnom sajtu SVC-a.

Lovac na naciste Efraim Zuroff objavio je ovo saopštenje, dodavši i da je ponosan na lov na Dinka Šakića, ustaškog zločinca kojeg je pronašao u Argentini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...