JANEZ JANŠA, POVRATNIK U DJELU: Janša tvrdi da saradnjom s bosanskim kolegama slovenski mediji nanose štetu Sloveniji i Evropskoj uniji!!

Janšina post festum objašnjenja, tumačenja, negiranje autorstva nad "nepostojećim papirom", poput telefonskog razgovora sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva BiH, dodatno su ga dublje uvukla u blato laži, vrzino kolo spletki, kontraoptužbi.

  • Politika

  • 19. Apr. 2021  19. Apr. 2021

  • 4

Slovenskom premijeru Janezu Janši definitivno nije lako, a ni dobro posljednjih dana. Njegov "non paper" o Zapadnom Balkanu kojim je trebao zaintrigirati, možda čak i impresionirati Evropsku uniju uoči slovenskog predsjedavanja od 1. jula ove godine, pretvorio se u iznenađujući, bolan bumerang koji mu se vratio nakon što je ovaj dokument procurio u javnost i doživio nepodijeljene kritike, osude i potpuni diplomatski fijasko.

Janšina post festum objašnjenja, tumačenja, negiranje autorstva nad "nepostojećim papirom", poput telefonskog razgovora sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva BiH, dodatno su ga dublje uvukla u blato laži, vrzino kolo spletki, kontraoptužbi.

Tako je slovenski premijer, kojeg tamošnji komentatori zbog učestalosti manijakalnog oglašavanja na Twitteru nazivaju i "drug Twito", reagirao na tekst koji je jučer portal "Slobodna Bosna" prenio sa slovenskog portala "Necenzurisano", čiji su novinari iscrpno i argumentirano rekonstruirali kontekst u kojem je nastao "non-paper" i ukazali na njegove stvarne inspiratore i kreatore.

"Izvoz nevjerovatnih laži je dobio 'mitske' dimenzije. Za unutrašnjopolitičke obračune su opet dozvoljena sva sredstva. Ne obaziru se na to koliko takvo podmetanje i laganje nanosi štetu Sloveniji, regiji i Evropskoj uniji", napisao je Janša i ilustrirao i to priloženim tekstom iz "Slobodne Bosne".

Jedan slovenski novinar, komentirajući najnoviji skandal u čijem je središtu Janez Janša, duhovito je primijetio da je "Janši udarila sloboda u glavu" aludirajući na to da je današnji premijer Slovenije u posljednjih tridesetak godina u dva navrata boravio u zatvoru zbog raznih krivičnih djela.

Prvi put, kao što smo nedavno pisali, Janša je 1988. osuđen na dvije godine zatvora zbog objavljivanja tajnog dokumenta JNA. Drugi put se našao iza rešetaka prije nekoliko godina, kada je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je, kao premijer Slovenije, uzeo 2,2 miliona eura mita od finske firme "Patria" prilikom nabavke oklopnih vozila za potrebe Vojske Slovenije.

"Slobodna Bosna" ekskluzivno objavljuje fotografije mladog Janeza Janše, rezervnog vodnika JNA i vjerovatnog saradnika KOS-a JNA, nastale prilikom prvog odlaska u zatvor, tokom izrade njegovog robijaškog kartona. Nadamo se da će i ovaj naš tekst premijer Slovenije preuzeti na svom Twitter nalogu!

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...