I MACRON U FRONTU PROTIV PUTINA: "Oštrije prema Rusiji"

"Zalažem se za pojačana diplomatska nastojanja da se ublaže napetosti, ali razgovori sa Moskvom moraju biti jasni i oštri. Mislim da u tim razgovorima moramo definirati granicu prihvatljivog."

  • Svijet

  • 19. Apr. 2021  19. Apr. 2021

  • 0

"Napetosti na rusko-ukrajinskoj granici su neprihvatljive", smatra francuski predsjednik Emmanuel Macron te tvrdi da sankcije Rusiji nisu dovoljne, prenosi mostarski Bljesak.info.

"Današnja situacija i nivo napetosti na granici apsolutno su kontraproduktivni i neprihvatljivi", rekao je Macron u razgovoru za američku televiziju CBS, emitiranom jučer.

"Zalažem se za pojačana diplomatska nastojanja da se ublaže napetosti, ali razgovori sa Moskvom moraju biti jasni i oštri. Mislim da u tim razgovorima moramo definirati granicu prihvatljivog. Samo tako možemo biti vjerodostojni. Sankcije same po sebi nisu dovoljne, ali one su dio paketa", naglasio je.

Macron se angažirao u diplomatskim nastojanjima da se ublaže najnovije napetosti u Ukrajini te je u petak razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Troje državnika zatražilo je od Rusije da povuče vojnike nagomilane blizu granice s Ukrajinom i pozvalo na poštivanje krhkog primirja na istoku Ukrajine. Ukrajinski predsjednik najavio je nove konsultacije, uz posredovanje Njemačke i Francuske.

Rusija je 2014. pripojila poluotok Krim, koji je do tada bio u sastavu Ukrajine, a pobunjenici u pojedinim dijelovima istočne Ukrajine s većinskim ruskim stanovništvom sukobili su se s ukrajinskom vojskom. Dijelovi regija Donjeck i Luhansk, uz rusko-ukrajinsku granicu, još su pod kontrolom pobunjenika koje Rusija podupire, a napetosti su u posljednje vrijeme ponovo pojačane.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...