PRIJEDLOG ZA POSTAČE: Ususret sedmom iftaru - tu je i "legenda" bosanske kuhinje

A to je hadžijski ćevap.

  • Gastro

  • 19. Apr. 2021  19. Apr. 2021

  • 0

Predjelo: Sataraš

Za sataraš je potrebno:

500 g paprike
1 veća glavica luka
2 čehna bijelog luka
1 patlidžan
2 paradajza
Po želji ljuta papričica

Povrće oguliti, očistiti i isjeći na kriške. Na ulju prepržiti luk i bijeli luk dok ne omekne, dodati ostalo povrće, po potrebi fildžan vode, so i vegetu i dinstati poklopljeno na niskoj temperaturi dok voda ne ispari poprilično i sve povrće bude meko, ali ne kašasto. Sataraš možete servirati kao zasebno toplo predjelo skupa s pogačom ili kao dodatak uz pečeno meso. Idealno je jelo sad kad je sezona povrća, a svi vitamini iz raznolikog povrća će ojačati imuni sistem, koji je pomalo oslabljen postom.

Glavno jelo: Hadžijski ćevap

Bosanska kuhinja ne može se zamisliti bez ćevapa - tradicionalno bosansko jelo koje se sprema na razne načine, ali je temelj tog jela meso dinstano na tihoj vatri.

Za hadžijski ćevap potrebno je:

500 g junećeg mesa
2 glavice luka
250 g gljiva
1 paprika
So, biber, vegeta i crvena mljevena paprika

Meso isjeći na krupnije kocke, u dubljoj tavi na jakoj vatri zapržiti meso sa svih strana da bude rumeno i stvori 'koru'. Izvaditi iz tave i na toj masnoći popržiti luk da porumeni, dodati gljive, posoliti i pržiti ih dok sva tečnost ne ispari. Kod mesa je bitno da se kratko na visokoj temperaturi isprži i ne dozvoliti da tečnost izađe, jer je meso inače suho! Vratiti meso u tavi povrću, dodati začine i zaliti vodom tek toliko da je pokriveno i poklopljeno pustiti da kuha na niskoj temperaturi oko 1 sat. Ako nestane vode, pomalo doljevati. Pri kraju dodati sitno isjeckanu ili izrendanu svježu papriku. Kad je meso skuhano, u šoljici umutiti malo vode i 2 kašike brašna i time zaliti ćevap, kratko prokuhati i miješati dok se ne zgusne. Kao prilog ide riža, makarone i pire krompir.

Desert: Brzi voćni sladoled

Za brzi voćni sladoled je potrebno:

200 g zamrznutog voća po želji, jagode, višnje ili šumsko voće
100 g šećera u prahu (ili manje zavisi od voća)
300 ml vrhnja za kuhanje ili jogurta

U blender stavtit zamrznuto voće, šećer i vrhnje, a ko želi manje kalorija jogurt i izblendati dok se svi sastojci ne sjedine. Istresti u zdjelice i ukrasiti šlagom ili mljevenim orasima.

Prijatno! :)

(Preporod.com)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...