INZKO, NA TEBE JE RED: U Foči je oslikan novi mural s likom Ratka Mladića uz sramne parole

Mural je oslikan tako da ratni zločinac salutira prolaznicima u ulici kod Ribarskog restorana u blizini škole, a na zgradi hotela čija je gradnja započela, također su ispisane i parole "U vatri i oluji tvoje ime Republikom Srpskom bruji" i "Nek' je tvojoj majci hvala".

  • Vijesti

  • 19. Apr. 2021  20. Apr. 2021

  • 2

Novi murali sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, bivšeg komandanta tzv. Vojske Republike Srpske osvanuli su u fočanskom naselju Međurječje u Ulici Petra Bojovića.

Mural je oslikan tako da ratni zločinac salutira prolaznicima u ulici kod Ribarskog restorana u blizini škole, a na zgradi hotela čija je gradnja započela također su ispisane i parole "U vatri i oluji tvoje ime Republikom Srpskom bruji" i "Nek je tvojoj majci hvala". Lokalne vlasti očito nemaju ništa protiv murala ratnih zločinaca među kojima je i mural ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću koji je oslikan prije nekoliko godina u centru grada u ulici Samoborska, s obzirom na to da su se oglušili o zahtjeve Udruženja žrtava rata Foča 92-95 koje je tražilo uklanjanje murala četničkom generalu, prenosi Klix.ba 

Oslikavanje stambenih zgrada muralima ratnih zločinca i drugih ličnosti iz srpske historije postali su pravi trend u Foči koja na ovaj način šalje lošu poruku Bošnjacima povratnicima u ovaj grad. Takvih je u posljednje vrijeme sve više, tvrdi i Izet Spahić, jedini bošnjački odbornik u lokalnom parlamentu.

"Oslikavanje murala ratnom zločincu Ratku Mladiću samo je još jedna u nizu činjenica da stanje za Bošnjake u RS postaje neizdrživo i alarmantno. Upozorio sam na to i na sjednici lokalnog parlamenta i zakonodavnu i izvršnu vlast", kaže Spahić.

Navodi kako je situacija počela da se usložnjava i mnogo ranije, a samo jedan od primjera je pismo boračke organizacije iz Foče u kome se od političkih stranaka traži da ne dozvole učešće "muslimanskih stranaka" u vlasti, što se i dogodilo.

"Jedan od primjera su ispaljeni hici iz automatskog oružja na kuću povratnika koji živi u neposrednoj gradskoj zoni i to za vrijeme Božića. Na terasi je pronašao zrna ispaljena iz automatskog oružja. Sami ste svjedoci skrnavljenja munare na Aladža džamiji na koju je pucano. Tu su i brojni primjeri povratnika Bošnjaka sa terena koji se žale na uznemiravanje komšija Srba, čija stoka im uništava imanja i avlije. Povratnici redovno prijavljuju policiji, ali rezultat je jedino taj da se uznemiravanje ponavlja", kaže Spahić.

Indikativno je također da se policija nije mogla izjasniti o tome da li je na Aladžu džamiju pucano iz vatrenog oružja, što se vidi i iz izvještaja PU Foča.

Još jedan od primjera lošeg odnosa prema povratnicima, tvrdi Spahić, je činjenica da je nedavno magistar prava, Bošnjak sa perfektnim znanjem engleskog jezika i informatike otpušten iz općinske administracije.

"Na bilo kojem mjestu na zemaljskoj kugli lakše je prijaviti prebivalište nego u RS-u u Foči. Opći je zaključak da u entitetu RS, Dejtonski sporazum u kojeg se rukovodstvo RS-a kune postoji samo na papiru dok Bošnjačka politika vodi međusobna nadmudrivanja i svađe a država na očigled svih nas nestaje", ogorčen je Izet Spahić, odbornik u SO Foča.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...