BIDEN O KOSOVU I SRBIJI: "I, na kraju, sveobuhvatan..."

Predsjednik SAD-a Joe Biden čestitao je Vjosi Osmani na izboru za predsjednicu Kosova, uz poruku da dvije zemlje njeguju dugo partnerstvo, zasnovano na istim vrijednostima.

  • Svijet

  • 20. Apr. 2021  20. Apr. 2021

  • 2

Vjosa Osmani izabrana je za predsjednicu Kosova 4. aprila.

U pismu predsjednika Bidena navodi se i da SAD podržava nastavak dijaloga sa Srbijom.

"Sjedinjene Američke Države cnastavit će da podržavaju napore na obezbjeđivanju trajnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije i na kraju sveobuhvatan sporazum o normalizaciji, za koji vjerujemo da bi se trebao usredsrediti na uzajamno priznavanje“, navodi se u saopćenju iz predsjedništva Kosova.

Biden je u pismu naveo i da će sa predsjednicom Osmani raditi na jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije, zaštiti prava manjina i vjerskih zajednica te oporavku od posljedica pandemije Covida-19 i ekonomskom razvoju, kao i na obezbjeđivanju održive energetske budućnosti.

Dodaje se da je Biden odgovorio i na zahtjev predsjednice Osmani da SAD pomogne Kosovu u vakcinama, prenosi RSE.

“Predsjednik Biden je naglasio da će sa povećanjem količina vakcina SAD raditi sa partnerima na njihovoj distribuciji i da će njegov tim biti u kontaktu sa predsjednicom Osmani kako bi se taj cilj postigao”, dodaje se u saopćenju.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...