TURISTI ĆE OVO JEDVA DOČEKATI: Potpisan ugovor, na Balkanu niče još jedan međunarodni aerodrom

Aerodrom će imati pistu dugu 3,2 kilometra i planirano je da bude u mogućnosti da primi do dva miliona putnika godišnje.

  • Ekonomija

  • 21. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 2

Albanske vlasti potpisale su u utorak ugovor s konzorcijem sa sjedištem u Švicarskoj o izgradnji novog međunarodnog aerodroma u Valoni, u vrijednosti od 104 miliona eura.

Kompanija “Mabco Construction” sa sjedištem u Luganu izvršit će pripremne radove i pozabavit će se ekološkim i arheološkim pitanjima za oko dvije godine, a zatim će novi aerodrom završiti za 36 mjeseci.

Međunarodni aerodrom Valona nalazit će se 150 kilometara jugozapadno od glavnog grada Tirane, u blizini lagune Narta i rijeke Vojuša, prenosi agencija AP.

Aerodrom će imati pistu dugu 3,2 kilometra i planirano je da bude u mogućnosti da primi do dva miliona putnika godišnje.

Također će nuditi usluge održavanja aviona, koje trenutno nisu dostupne u toj zemlji. Konzorcij ima koncesiju na 35 godina za upravljanje aerodromom.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da će aerodrom promovisati turizam i ekonomski razvoj i da će od Albanije napraviti zemlju u kojoj će se broj turista povećavati eksponencijalno.

Ekološke grupe zatražile su od vlade da odustane od projekta, jer će, kako tvrde, nanijeti ozbiljnu štetu močvarama na zapadu zemlje, u zaštićenom području Vojuša-Narta, prenio je Tanjug.

Albanija ima Međunarodni aerodrom “Majka Tereza” u blizini Tirane i prošle sedmice je svečano otvorila Međunarodni aerodrom Kukeš na sjeveroistoku zemlje, koji će obavljati niskotarifne letove.

Albanija planira izgradnju još jednog aerodroma u najjužnijem okrugu Saranda.

Albansko ministarstvo infrastrukture saopštilo je da je zračni saobraćaj u Albaniji tokom prošle godine opao za 57 odsto zbog pandemije Covida-19.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...