HDZ PODIGAO BIJELU ZASTAVU?: Iz Čovićevog tabora stiže OČAJNIČKI APEL za stranačkim pregovorima sa SDA o reformi Izbornog zakona!

"Čekali smo ih više od 40 minuta. Danas su propustili priliku da sa SDA dogovore važne stvari za ovu zemlju i propustili su i jedan dobar burek. Institucije će nastaviti raditi svoj posao, a današnji potez HDZ-a neće poremetiti njihov rad. Ovakav odnos stranaka definitivno nije dobar za BiH", izjavio je Bakir Izetbegović prije skoro pet godina novinarima okupljenim pred jednim restoranom u blizini Konjica nakon što se delegacija HDZ-a BiH nije pojavila na dogovorenom sastanku na kojem su dvije stranke trebale razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH.

  • Mini market

  • 21. Apr. 2021  22. Apr. 2021

  • 10

Danas, pet godina poslije ove propuštene prilike, stavovi SDA i HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona nikada nisu bili udaljeniji, a pitanje da li su ikada uopće i bili približeni. Ako je suditi, po proteklim godinama i političkim odnosima, čini se da nikada i nisu bili bliski.

Međutim, okolnosti su znatno izmijenjene, a HDZ je taj koji danas poziva delegaciju SDA na razgovore oko izmjena Izbornog zakona. Tako se barem može zaključiti iz pisanja "Večernjeg lista", medija koji održava najprisnije odnose sa HDZ-om.

"Večernji list" nakon debakla hrvatskog "non papera" koji je u evropskoj javnosti, i političkoj i medijskoj, ocijenjen kao blaža desničarska forma Janšinog antibosanskog "non papera", indikativno sugeriše da je, kako navode, "domaći dogovor jedini put za rješenje koje će biti održivo", pozivajući se na konstatacije Bariše Čolaka, visokog zvaničnika HDZ-a.

Drugim, riječima iz Čovićevog tabora stiže očajnički apel za stranačkim pregovorima prije svega usmjeren ka SDA, nakon bolne ali realistične propasti diplomatske inicijative Republike Hrvatske, s ciljem nametanja etničkih izbornih jedinica u BiH i s ciljem ozakonjenja apartheida.

Da iz Čovićevog tabora u zrak dižu bijelu zastavu, svjesni diplomatskog debakla ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana, svjedoči i sama razočaranost potonjeg koji otužno poručuje kako se tobože "želi baciti sjena na hrvatski non paper".

"Ograđujem se od bilo kakvih insinuacija ili zlonamjernih tumačenja kojima se želi umanjiti vjerodostojnost, odnosno kredibilitet našeg afirmativnog pristupa”, kazao je novinarima Grlić Radman.

Jedina sjena na Grlić Radmanovom Non paperu jeste sjena same suštine hrvatskog non-papera. On zapravo produbljuje etničku diskriminaciju umjesto da je sukladno presudama Evropskog suda za ljudska prava, otklanja.

Upravo je provođenje tih presuda ono što najviše smeta Radmanovom i Čovićevom lažnom "afirmativnom pristupu", dok sa druge strane u životu pokušavaju da ostave famozni "slučaj Ljubić", odnosno presudu Ustavnog suda BiH u tome slučaju koja je već implementirana. O tome je u više navrata govorio bivši sudija Ustavnog suda BiH Jozef Marko za austrijski list "Der Standard". Slične tvrdnje godinama ranije iznosio je i Daniel Serwer, američki analitičar i profesor na Univerzitetu "Johns Hopkins".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...