ČERKEZ IMA DOBRE VIJESTI: "Situacija se smiruje, uspjeli smo u potpunosti sanirati najveće žarište korone..."

"Sadašnje stanje je posljedica kasnog reagiranja lokalnih sredina, odnosno kantona, a riječ je o zakašnjenju od više tjedana, a osnovni problem je kulturološko naslijeđe i slab nadzor. Politika je jako odgovorna u nadzoru provođenja mjera", rekao je Čerkez.

  • Vijesti

  • 23. Apr. 2021  23. Apr. 2021

  • 0

"Mi smo imali jednu prilično tešku situaciju u posljednja dva mjeseca i sada možemo reći da se ta situacija smiruje. U zadnjem tjednu možemo govoriti o značajnom smanjenju broja oboljelih. Najveće je žarište bilo u Sarajevu i to smo uspjeli u potpunosti sanirati", izjavio je u "Studiju 4" HTV-a pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez.

Međutim, broj umrlih je prilično velik i tokom posljednjeg mjeseca u Federaciji BiH bilo je dvije hiljadeumrlih, rekao je Čerkez. Komentirajući veliki broj umrlih, rekao je kako je BiH zemlja s ograničenim zdravstvenim resursima i s ovom se krizom nosi vrlo mali broj zdravstvenih profesionalaca, svega pedesetak infektologa.

S druge strane, problem je u tome što se ljudi kasno javljaju, u bolnice dolaze u jako kritičnom stanju i u takvim je okolnostima i smrtnost povećana.

"Sadašnje stanje je posljedica kasnog reagiranja lokalnih sredina, odnosno kantona, a riječ je o zakašnjenju od više tjedana, a osnovni problem je kulturološko naslijeđe i slab nadzor. Politika je jako odgovorna u nadzoru provođenja mjera", rekao je Čerkez.

Najkritičnije na mostarskom području

"Možda je Mostar u ovom trenutku najkritičnija županija u Federaciji BiH, a u isto vrijeme nemate zatvoren nijedan kafić, nema nikakvih restrikcija na lokalnoj razini i naravno da će broj zaraženih rasti", dodao je.

"Bosanskohercegovačko-hrvatska granica potpuno je bila otvorena za hrvatske građane, a za bosanskohercegovačke građane ona je zatvorena, jer moramo imati PCR test, rezervaciju hotela ili opravdanje zašto putujemo. Veliki broj građana Hrvatske dolazi u BiH i potencijalno po povratku može prenijeti zarazu", rekao je Čerkez.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...