PRVO PRIPREMI NAJUKUSNIJE DOMAĆE TORTILJE: A onda možeš šta hoćeš

Recept prenosimo sa stranice Gastro.24sata.hr.

  • Gastro

  • 23. Apr. 2021  23. Apr. 2021

  • 0

Domaće, mirisne, ukusne, tople i hrskave tortilje sve su što ti je potrebno za pripremu odličnog ručka, a dobra je vijest da ih je zaista lako napraviti.

Nakon što jednom pripremiš domaće tortilje, sigurni smo da ćeš rijetko posezati za kupovnim. Sve što ti treba za izradu neodoljivih domaćih tortilja je pet jednostavnih, svakodnevnih sastojaka, koje vrlo vjerojatno već imaš u smočnici.

Uz to, trebat će ti jedna veća pouda, tava za pečenje i valjak.

Tijesto možeš razvaljati tako da tortilje budu debele ili tanke, velike ili male, ovisno o tvojim preferencijama.

Domaće tortilje poslužit će ti za pripremu tacosa, burrita, enchiladas i drugih meksičkih specijaliteta.

U nastavku donosimo savjete kako pripremiti savršene domaće tortilje.

Savjeti za izradu tortilja:

Za izradu tortilja trebat će ti pet jednostavnih sastojaka: brašno, biljno ulje (suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje), prašak za pecivo, sol i topla voda (dovoljno je zagrijati malo vode na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici dok ne postane vruća na dodir, ali ne i kipuća).

Može li se tijesto napraviti unaprijed? Naravno. Napravi tijesto i pusti ga da se odmori 10 minuta. Zatim ga čvrsto pokrij plastičnom folijom i ostavi u hladnjaku do 48 sati.

Ako ti se tijesto za tortilju čini prevlažnim, jednostavno dodaj malo brašna.

Tavu ne trebaš nauljiti, budući da bi brašno koje prekriva tortilje trebalo spriječiti da se tortilje lijepe za tavu.

Ako zaostalo brašno u tavi počne gorjeti, makni tavu s vatre i upotrijebi suhu krpu za posuđe ili papirnati ubrus te ukloni višak brašna.

Možeš se poigrati i s različitim brašnima: pirovo ili integralno brašno zdraviji su izbor.

Sastojci:

Mjere su izražene za šalicu od 2,5 dl.

3 šalice brašna
1 1/2 žličice soli
1 žličica praška za pecivo
1 šalica vruće vode
1/3 šalice ulja

Priprema:

U zdjeli pomiješaj suhe sastojke, dodaj ulje i vodu te miješaj što više možeš gumenom lopaticom ili žlicom. Ako kod kuće imaš mikser za izradu tijesta, slobodno si olakšaj posao i tijesto zamijesi u njemu.

Kada se tijesto počne formirati, stavi ga na pobrašnjenu površinu i rukama ga mijesi minutu do dvije, dok ne postane glatko.
Nakon što je tijesto pripremljeno, ostavi ga da kratko odstoji oko 10 minuta, nauljeno i pokriveno čistim ručnikom kako se ne bi osušilo.

Oblikuj kuglice od tijesta, ovisno o željenoj veličini i debljini tortilja. Preporučujemo da tijesto podijeliš na 12 jednakih kuglica, a zatim ih razvaljaš u krug veličine tave.

Tavu zagrij na srednje jakoj vatri. Razvaljanu tortilju položi na tavu i peci ju 30 do 60 sekundi sa svake strane, odnosno dok se ne pojave sitni smeđi mjehurići na površini tijesta.

Zatim premjesti tortilju na čisti tanjur, prekrij ju ubrusom i ostavi sa strane.

Ponovi postupak s preostalim kuglicama tijesta. Ako ti se čini da se tava previše zagrijala i da tortilje prebrzo tamne, obavezno smanji vatru.

Posluži ih tople.

Dobar tek:)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...