SRBIJA NA NOGAMA ZBOG IZJAVE MILANOVIĆA: "Tako je o srpskim žrtvama Jasenovca govorio još samo Franjo Tuđman!"

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je da se u jasenovačkom logoru dogodio genocid, ali prije svega, prema Jevrejima, a kasnije prema Srbima, isključivo iz Potkozarja, koji su, kako je rekao, tretirani kao neprijatelji, jer su "pružali otpor", a historičar iz Srbije Milan Radovanović ističe da je tako govorio još samo Franjo Tuđman.

  • Regija

  • 23. Apr. 2021  23. Apr. 2021

  • 4

Milanović je, nakon odavanja počasti ubijenima u Jasenovcu, rekao da su "Srbi pružali otpor, zbog čega su bili tretirani kao neprijatelji" i, kako tvrdi, nisu ubijani u logoru, za razliku od Jevreja, koji su bili neutralni i oružje su uzeli u ruke tek nakon što su počeli da ih ubijaju.

Dodao je i da su "rasni zakoni doneseni, prije svega zbog Jevreja", a da se onda dolazi do Srba, koji su tu "najmasovnije ubijani, ali su ciklus i dramatika ubistava bili drugačiji".

Drugo su, kazao je, bili Srbi iz Zagreba, koji su pokupljeni.

"Neki su ostali da rade i bili ugledni doktori, poput Julija Budisavljevića, a neki su bili viktimizirani. Treći i najstrašniji primer su Romi, kako su ih tada ''lijepo'' zvali, Cigani, a koji uopće nisu znali da je izbio rat i bili su prijetnja ne znam kome, valjda Hitlerovim sanitarnim inspektorima, na što su se navukli hrvatski nacisti", naveo je Milanović.

Prema njegovim riječima, "to je možda najgori primjer postupanja prema ljudskom biću koje je potpuno nevino, jer Srbi su pružali otpor".

"Srbi su pružali otpor, i to, po meni, sa zakašnjenjem. Trebalo je da ranije počnu. Bili su neprijatelji, a zna se kako se u ratu postupa s neprijateljima...", rekao je, između ostalog, Milanović.

Jevreji su, dodao je, ubijani da bi se tadašnje vlasti dodvorile Berlinu, što je, kaže, bilo suludo i na štetu hrvatske nacije i naroda koji, kako je kazao, sada i on predstavlja. 

Franjo pa Milanović

Izjava Zorana Milanovića kako su Srbi likvidirani u Jasenovcu, jer su pružali otpor, naišla je na masovne osude u Srbiji.

Historičar Milan Radanović smatra žalosnim to što ličnost na najvišoj funkciji reprodukuje revizionistički stereotip o kažnjavanju Srba internacijom u Jasenovac zbog njihovog otpora državi. Radanović kaže da to poslije Franje Tuđmana u javnosti nije činio niko od osoba koje su obavljale dužnost predsjednika.

"Znači li to da oni koji su ubijeni jer su pružali otpor, bez obzira da li su bili Srbi, Hrvati, nisu bili nevini, odnosno da su nešto skrivili? Umesto da se tu zaustavio, predsednik je nepromišljeno nastavio", naveo je Radanović.

Smatra veoma važnim to što je Milanović naglasio da je Jasenovac mjesto genocida, jer tu činjenicu izbegavaju da konstatiraju pojedini državni predstavnici, ali je već u drugoj rečenici, kaže Radanović, zapao u kontradikciju tvrdeći da je "prije svega taj logor bio mjesto genocida nad Jevrejima".

Nema razlike u žrtvama genocida

"Potpuno je izlišno praviti distinkciju među žrtvama genocida u Jasenovcu, jer svi oni, bez obzira da li su bili jevrejskog, romskog ili srpskog, ubijeni su, pre svega, zbog svog etničkog porekla. Osim toga, genocid nad Srbima u NDH nije provođen samo u logorima niti samo u jednom logoru", naveo je ovaj historičar.

Radanović je podsjetio da su prvi srpski zatočenici logora Jasenovac bili srpski muškarci koji su preživjeli logore u tzv. Gospićkoj grupi logora, da bi potom bili deportovani u Jasenovac.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...