ŠTA SE DOGAĐA U AUSTRIJI: Antisemitizam dosegao rekordan nivo u prošloj godini...

Incidenti potaknuti antisemitizmom porasli su prošle godine u Austriji na rekordan nivo otkad ih je Jevrejska zajednica te zemlje počela sistematski bilježiti prije 19 godina, pokazao je izvještaj.

  • Svijet

  • 27. Apr. 2021  27. Apr. 2021

  • 0

Broj prijavljenih incidenata, koji idu od internetskog vrijeđanja do fizičkih napada, povećao se za 6,4 posto prošle godine, na njih 585, pokazuju podaci Ureda za informiranje o antisemitizmu Jevrejske zajednice Beča (IKG), tijela koje službeno predstavlja austrijske Jevreje, prenosi Hina.

Njegov godišnji izvještaj ukazuje da se trend povećavanja incidenata i dalje nastavlja.

Dva mjeseca s najviše incidenata bili su novembar i decembar, kada su protesti protiv mjera zatvaranja zbog pandemije koronavirusa dobili zamah.

“Protesti protiv vladinih mjera također su ostavili svoj trag te doveli do snažnijeg porasta antisemitskih incidenata”, kaže se u izvještaju.

Protesti privukli neonaciste

Oni se najviše odnose na relativizaciju holokausta i širenje antisemitskih teorija zavjere, dodaje se.

Uglavnom nedopušteni protesti protiv ‘lockdowna’ i nošenja maski privukli su šaroliku masu. Među njima je bilo onih koji podržavaju teorije zavjere i neonacista.

Izvještaj kaže da su neki nosili žutu Davidovu zvijezdu, sugerirajući time da se oni koji se protive mjerama, tretiraju kao Jevreji u holokaustu.

Nasilničko ponašanje, uključujući i ono online, činilo je 62 posto incidenata.

Jedina kategorija u kojoj se broj incidenata nije povećao je uništavanje imovine.

Fizički napadi činili su dva posto incidenata, ili njih 11, dok ih je 2019. bilo šest.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...