TEŽAK UDARAC HRVATSKOM TURIZMU: Istraživanje pokazalo da najvažniji gosti na Jadranu ove godine odustaju od ljetovanja ili, pak, biraju druge destinacije

Neki, pak, strahuju da će cijene porasti zbog manjeg broja zemalja otvorenih za turiste.

  • Ekonomija

  • 28. Apr. 2021  28. Apr. 2021

  • 2

Britanci sve više odustaju od ljetnog odmora i rezerviraju jesenje termine zbog neizvjesnosti koja obavija međunarodna putovanja, objavili su turoperatori.

"Thomas Cook" saopćio je da su mu jesenje rezervacije 50 posto više od uobičajenog nivoa, a luksuzni turoperator "Kuoni" navodi da kupci “čekaju polovinu oktobra”, navodi BBC.

Među najpopularnijim odredištima su Grčka i Karibi, izvijestili su operatori.

Neki, pak, strahuju da će cijene porasti zbog manjeg broja zemalja otvorenih za turiste.

Britanska vlada planira omogućiti međunarodna putovanja od 17. maja, uz mapu koja će zemlje razvrstati uz oznaku crvene, žute i zelene boje, ovisno o stopi zaraze, procijepljenosti stanovništva i prevalenciji zabrinjavajućih varijanti virusa.

Britanci će tek oko tog datuma doznati u koje će zemlje moći putovati, napominje BBC.

“Ljudi koji žele putovati, nervozni su, jer ništa nije sigurno. Trebamo potvrdu tih vladinih ‘semafora’ kako bi se uspostavilo povjerenje”, saopćilo je Udruženje neovisnih turoperatora.

Neizvjesnost je potaknula skok rezervacija za jesenji odmor pa odmori u septembru i oktobru čine čak 30 posto ukupnih godišnjih rezervacija "Thomasa Cooka". To je 50 posto više nego što grupa inače bilježi u tim mjesecima.

Klijenti su bez sumnje skloniji septembru i oktobru nego što bismo očekivali u uobičajenim okolnostima, tumači glasnogovornik "Thomasa Cooka".

Mnogi su već rezervirali odmor na domaćim odredištima u julu i augustu, a “sedam dana sunca na Mediteranu” traže nakon ljeta, dodao je.

Prema "Thomasu Cooku", Grčka je najpopularnije odredište za jesenjii odmor, a Rodos je najtraženiji otok, iza kojeg slijede Kreta, Santorini i Mikonos.

Na drugom su mjestu Kanarski otoci, popularno odredište za zimski odmor s puno sunčanih dana.

"Kuoni" nije objavio podatke o rezervacijama, ali je saopćio da većina prodanih rezervacija u 2021. uključuje termine od oktobra nadalje. Primijetili su i da klijenti “štede i okreću se” zimskom odmoru na udaljenim destinacijama.

“Razgovarali smo s mnogim kupcima koji su otpisali svaku nadu da će se na odmor ići ljeti i čekaju sredinu godine da rezerviraju za oktobar”, rekli su iz te kompanije.

Najpopularnija su udaljena odredišta Maldivi i Karibi, uključujući Antigvu, Barbados i Svetu Luciju, objavio je Kuoni.

I druge turističke kompanije primjećuju taj trend u pretraživanju na svojim internetskim stranicama.

"British Airways Holidays" utvrdio je veliku “nagomilanu potražnju” za praznicima u inozemstvu i izvijestio o naglom skoku pretraživanja za jesenjim putovanjima na udaljene destinacije sa plažama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...