“SB” U PSBiH: Počela sjednica Predstavničkog doma, NA TAPETU RAD VIJEĆA MINISTARA, pogledajte detalje… (FOTO)

Predviđeno je da poslanici razmatraju i zahtjev poslanika iz Kluba SDA koji se tiče Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) po hitnom postupku.

  • Vijesti

  • 28. Apr. 2021  28. Apr. 2021

  • 3

Počela je 19. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Na dnevnom redu je, između ostalog, razmatranje interpelacije poslanika Predraga Kojovića, Nermina Nikšića, Aide Baručije, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Zukana Heleza, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta.

Ovim je zatraženo otvaranje rasprave o radu Vijeća ministara BiH u cjelini sa posebnim osvrtom na postupanje Vijeća ministara BiH po pitanju iznalaženja odgovora na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Vijeće ministara BiH ovlastilo je predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju da usmeno odgovori na interpelaciju grupe poslanika. Predstavnički dom razmatrat će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Ovaj zakonski prijedlog, koji bi poslanici trebali da razmatraju u drugom čitanju, jedan je od prioriteta koje BiH treba da ispuni prema Mišljenju Evropske komisije, a podrazumijeva usklađivanje ove oblasti sa pravnom stečevinom EU. 

Predviđeno je da poslanici razmatraju i zahtjev poslanika iz Kluba SDA koji se tiče Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) po hitnom postupku.

U Prijedlogu izmjena i dopuna navedeno je da je nepravičan i neodrživ način oporezivanja igara na sreću u odnosu na druge usluge i dobra. Predlagači navode da je neprihvatljivo da se po jednakim stopama oporezuju prehrambeni proizvodi, medicinska sredstva i lijekovi te školski pribor, a da igre na sreću ostanu oslobođene plaćanja PDV-a. Kao razlog za razmatranje ovog zakonskog prijedloga po hitnom postupku, predlagači navode pandemiju koronavirusa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...