Regija
GRADONAČELNIK ZAGREBA UŽASNUT PRIZORIMA: "Nažalost, šteta je totalna, postoje neke sumnje..."
Prije 12 min0
...Nutella Cupcakes.
Gastro
28. Apr. 2021 28. Apr. 2021
0
Predjelo: Krem supa od leće
200 g crvene leće
150 g luka
150 g mrkve
150 g krompira
so, vegeta, biber
1 kašičica majčine dušice
1 limun
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike paradajz-pirea
Povrće oguliti i isjeći na kockice.
Na malo ulja u šerpi upržiti luka, dodati mrkvu, krompir i leću i kuhati oko 20 minuta dok krompir ne bude gotov.
Pirirati ili u blenderu izmiksati dok se ne dobije kremasta gusta masa.
Ukoliko je previše gusta, dodati još prokuhane vode. Dodati začine po ukusu.
U tavici na maslinovom ulju oko 2 minute upržiti pire paradajz i dodati u supu. Sve fino izmiješati.
Pri serviranju služiti komade limuna da svako sebi može kapati malo soka prema vlastitom ukusu.
Paprike punjene krompirom
nekoliko paprika
pola kile krompira
2 glavice luka
ulja
so, vegeta, biber itd.
vrhnje za kuhanje
Paprike uzduž prepoloviti, izvaditi im sjemenke i posoliti. Krompir i luk oguliti i sve fino sitno isjeckati.
Poredati paprike u tepsiju da se ima pregled koliko može i kako stati. Krompir pouljiti i dodati začine, sve fino promijesiti i time puniti paprike i stavljati ih u drugu zdjelu.
Ostatak krompira istresti u tepsiju i po njemu poredati paprike blago ih pritiščući.
Peći na 180 stepeni dok sve fino ne porumeni, oko 40-50 minuta, oprobati obavezno da li je krompir pečen, neki treba duže.
Ako je krompir nepečen, a već porumenio, smanjiti temperaturu i peći dalje. Na kraju sve preliti vrhnjem za kuhanje i ostaviti u ugašenoj peći 10-tak minuta.
Nutella Cupcakes
1 šolja vrele vode (kao mjeru uzimam šolju od 230 ml)
1/2 šolje kakaa
1 i 1/3 šolje brašna
2 supene kašike praška za pecivo
malo soli
115 gr mekog putera
1 šolja šećera
2 jaja
arome vanilije
2 supene kašike milerama
2 supene kašike Nutelle
U posudi pomiješati kakao i vrelu vodu i ostaviti da se hladi.
U drugoj posudi umutiti puter, šećer, aromu i so u finu pjenastu masu.
Dodati jedno po jedno jaje i novo dodati tek kad se prethodno umijesilo potpuno. Dodati mileram i Nutellu i fino umijesiti.
Pomiješati brašno i prašak za pecivo i naizmjenično s kakao-vodom dodati u smjesu i sve fino umutiti.
Podijeliti na kalupe puneći ih 2/3 da ne budu preveliki, jer će doći još i krema.
Peći ih na 180 stepeni oko 20 minuta i ostaviti da se ohlade.
Za kremu:
200 g putera umutiti sa šoljom i po šećera u prahu.
Dodati 1/4 solje milerama i 3/4 solje Nutelle.
(Preporod.com)
Regija
GRADONAČELNIK ZAGREBA UŽASNUT PRIZORIMA: "Nažalost, šteta je totalna, postoje neke sumnje..."
Prije 12 min0
Gastro
SPECIJALITET BOSANSKE KUHINJE: Danas pravimo domaće tufahije prema staroj recepturi, nema im ravnih...
Prije 16 min0
Auto
PRIPREMITE SE ZA NOVA POJEFTINJENJA: Kinezi nisu zadovoljni prodajom električnih automobila, plan je bio...
Prije 25 min0
Zdravlje
SAD JE SVE JASNIJE: Ključ trajnih simptoma dugog COVID-a krije se u...
Prije 34 min0
Gastro
OVAJ KOLAČ JE NACIONALNI PONOS KANADE: Bez pečenja gotov u 20 minuta
17. Nov. 20250
Gastro
NAPRAVITE JABUKE U ŠLAFRUKU: Poslužite vruće posipano s malo šećera u prahu, a fine su i hladne
16. Nov. 20250
Gastro
DOBAR IZBOR ZA VEČERU: Napravite kljukušu, a evo kako se priprema krompir i kada se dodaje brašno
Prije 16h0
Gastro
OVO ĆE BITI NAJSOČNIJI KOLAČ KOJI STE PROBALI POSLJEDNJIH DANA: Ali, trebate ga prvo napraviti i to bez brašna
15. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.