OPĆA PANIKA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: "Bakir Izetbegović ponovo sprema politički…"

Lider SDA Bakir Izetbegović postavlja dimnu zavjesu i pokušava stvoriti uslove da se i naredni opći izbori u BiH održe po “pravilima” i u atmosferi iz 2018. godine kako bi uz pomoć CIK-a u potpunosti iz javnog i političkog života FBiH eliminisao legitimne predstavnike hrvatskog naroda, kazao je za “Glas” beogradski politički analitičar sa mostarskom adresom Milan Sitarski.

  • Politika

  • 29. Apr. 2021  29. Apr. 2021

  • 23

- Radi se o besmislenim izjavama koje predstavljaju uvod u potpuni politički štrajk koji smo već imali pred prošle opšte izbore, kada je bošnjačka strana odbila sve prijedloge HDZ-a da se izvrše izmjene Izbornog zakona BiH, a koje su trebale spriječiti dalju majorizaciju Hrvata u FBiH - tvrdi Sitarski.

- Prošle izbore smo zbog tog bojkota SDA dočekali sa jednom “rupom” u zakonu. Mišljenja sam da je namjera “probošnjačkog bloka” da i izbore 2022. dočekamo na isti način. Ponoviti situaciju iz 2018., da ovako konstituisan CIK, a koji se nalazi pod kontrolom SDA, bude zamjena za zakonodavca, da uzurpira nadležnosti Parlamenta i da po svom nahođenju donosi uputstva za popunjavanje Doma naroda FBiH, to je veoma opasno, ali i protivzakonito i protivustavno - kaže Sitarski.

Ovaj politički analitičar smatra da Izetbegovićeve izjave predstavljaju samo reakciju na promjenu klime i stavova u dijelu međunarodne zajednice koja je odlučila da ne podrži unitarističke težnje i agende bošnjačkih partija u BiH.

- Oni će sada sigurno pokušati da preko ovako konstituisanog CIK-a dođu do famoznih šest hrvatskih delegatskih mjesta u Klubu Hrvata Federalnog parlamenta i repriziraju ono što smo već mogli da gledamo između 2011. i 2015, a to je “vlada platforme”. To je vlada koja je imala podršku stranaka za koje je glasalo samo oko 20 odsto Hrvata - naglasio je Sitarski, dodavši da ovakav scenarij vodi BiH u još dublju krizu.

Slično mišljenje dijeli i sociolog Ivan Vukoje, navodeći da su ovi “planovi” samo dio unitarističkog narativa koji negira temeljno načelo o konstitutivnosti i jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH. Naglašava da je priča o tobožnjoj političkoj diskriminaciji Bošnjaka u odnosu na njihov postotak u ukupnoj populaciji potpuno neutemeljena i služi kao dimna zavjesa za prikrivanje stanja u kojem oni već sada imaju više vlasti, ne samo u odnosu na ostala dva konstitutivna naroda, nego i više vlasti u odnosu na vlastiti demografski udio u ukupnoj populaciji.

- Sve ovo je u funkciji stvaranja alibija za neprihvatanje prijedloga HNS-a i kreiranje društveno-političkog okruženja za preuzimanje potpune političke i institucionalne kontrole nad FBiH nakon izbora 2022. godine - smatra Vukoje.

Dodaje i da svrstavanjem sebe i svoje stranke u “probošnjački blok” Izetbegović poručuje kako u pogledu organizovanja i karaktera države nema bitne razlike između SDA i, naprimjer, SDP-a ili Naše stranke.

- Sve članice ovog bloka povezane su zajedničkom političkom agendom koja se naziva unitarizam. Ta i takva politika predstavlja konglomerat politika s bošnjačkom bazom, bosanskom nadgradnjom i građanskom fasadom. Izetbegovićeve izjave vrlo snažno potkrepljuju tu tvrdnju - kaže Vukoje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...