PROMJENA NA TRONU: Ova kompanija ponovo je najveći proizvođač pametnih telefona...

Generalno, globalna prodaja smartfona je porasla u prva tri mjeseca za 27 posto, na 347 miliona jedinica, jer je otvaranje kineske ekonomije nakon pandemije i ubrzanje vakcinacija u Sjedinjenim Državama podiglo nade u ekonomski oporavak.

  • HiTec

  • 30. Apr. 2021  30. Apr. 2021

  • 0

Južnokorejski Samsung Elektronics preoteo je tron američkom Appleu i ponovo postao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, sa udjelom od jedne petine u ukupnoj globalnoj prodaji u prvom kvartalu 2021, objavila je kompanija za istraživanje tržišta Canalis.

Kineska kompanija Xiaomi je takođe ostvarila najbolje kvartalne performanse ikada, s rastom od 62 posto na 49 miliona komada isporučenih mobilnih telefona i tržišnim udjelom od 14 procenata, čime je dospjela na treću poziciju iza Samsunga i Applea, izvještava Reuters.

Generalno, globalna prodaja smartfona je porasla u prva tri mjeseca za 27 posto, na 347 miliona jedinica, jer je otvaranje kineske ekonomije nakon pandemije i ubrzanje vakcinacija u Sjedinjenim Državama podiglo nade u ekonomski oporavak.

Samsung je u periodu januar-mart isporučio 76,5 miliona pametnih telefona i stekao 22 posto udjela na tržištu, navodi se u izvještaju Canalisa.

Južnokorejski tehnološki gigant je danas takođe objavio da je ostvario rast kvartalne dobiti od 66 posto u sektoru mobilnih telefona, zahvaljujući snažnoj prodaji njegove vodeće serije smartfona Galaxy S21.

Prema podacima Canalisa, Apple je isporučio 52,4 miliona iPhonea u prvom tromjesečju, spustivši se na drugo mjesto sa 15 posto tržišnog udjela, prenosi Tanjug.

Apple je saopštio juče da bi nestašica čipova mogla da košta kompaniju od tri do četiri milijarde dolara prihoda u drugom kvartalu, jer će se ovaj problem prvenstveno odraziti na proizvodnju iPada i McBook računara.

Isporuke pametnih telefona kineskih brendova Opo i Vivo takođe su porasle u prva tri mjeseca ove godine, dok je Huawei, bivši broj 1 u svijetu po proizvodnji i prodaji mobilnih telefona, zbog američkih sankcija zauzeo tek sedmo mjesto sa 18,6 miliona isporučenih jedinica, navodi Canalist.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...