"DA LI TI LJUDI IMAJU SRCE": Sabina Ćudić o optužnici u slučaju "Pazarić", pogledajte šta je zabilježio fotoreporter "SB-a" na pressu... (FOTO)

"Kada se radi o aferi političkoj, optužnice osvanu preko noći, a kada je riječ o ljudskim životima, to sve traje jako jako dugo", poručila je ona.

  • Društvo

  • 30. Apr. 2021  30. Apr. 2021

  • 1

Poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić danas je kazala da su dobili dopis od Tužilaštva o stanju predmeta o zlostavljanju djece u Zavodu u Pazariću.

"U tom dokumentu piše da se vodi istraga protiv tri odgovorna lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela nesavjestan rad u službi, sprečavanje i neizvršavanje mjera u zaštiti maloljetnih lica. Zaključno s jučerašnjim danom, planiran je završetak istrage i podizanje optužnice.

S obzirom na to da smo svi svjesni koliko je vremena prošlo od objavljivanja snimaka, postavlja se pitanje ko su odgovorni i da li oni i dan-danas imaju pristup djeci. 

Očekujemo od glavne kantonalne tužiteljice da kaže da li je optužnica potvrđena, kada će biti, da li je upućena sudu. Očekujemo što hitnije postupanje s obzirom na to da znamo da je istraga okonačana i ovaj slučaj mora dobiti sudski epilog", kazala je Sabina Ćudić.

Ona je poručila da, bez obzira na sve deklaracije koje je BiH potpisala i na vrijeme u kojem živimo, djeca još žive u zatvorenim ustanovama.

Aida Hrnjić, predsjednica Udruženja "Colibri", kaže da je ovo udruženje nastalo iz čiste potrebe, jer je ona i sama majka djeteta sa poteškoćama u razvoju, piše Radio Sarajevo.

"Parlament je informisan o tome da su optužnice trebale biti podignute jučer. Kao majka i kao građananin, molim Tužilaštvo da se oglasi i kaže šta se dešava. Djeca i osobe u Pazariću su još tamo, kakvo je stanje? Kada će početi deinstitucionalizacija, koliko sporo ide proces. Ima milion pitanja, a odgovori su jako daleko.

"Kada se radi o aferi političkoj, optužnice osvanu preko noći, a kada je riječ o ljudskim životima, to sve traje jako jako dugo", poručila je ona.

Edo Čelebić iz Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica kazao je da su mu neki, kada su se prvi put obraćali parlamentarcima, govorili da je nemoguće ono što traže i da nema ništa od promjena.

"Evo, sada se već dešavaju stvari, mijenja se. Upozoravam sve da ovaj slučaj ne bude od političkih igara i da ne smije da završi u ladici. Ovo bi trebala da bude opomena kako ne treba postupati s djecom. Dok god imamo nešto što se zove Zavod, mi imamo ogroman problem, radimo na tome da se to izbriše i da naša djeca dobiju život dostojan čovjeka. Ovo je borba svih nas i molim našu javnost da nam i dalje pomaže", poručio je Čelebić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...