SADA JE SVE JASNIJE: Nova studija otkriva koliko nas štiti jedna doza "Pfizera", "Moderne", "AstraZenece"...

Do sada je više od 141 miliona Amerikanaca i više od 33 miliona Britanaca primilo prvu dozu vakcine protiv Covida-19 koje se administrira u dvije doze.

  • Zdravlje

  • 03. Maj 2021  03. Maj 2021

  • 0

Prema podacima istraživanja provedenih na 375.000 ljudi u Velikoj Britaniji, vakcine kompanija "Pfizer" i "AstraZeneca" pružale su 72 posto zaštite od simptomatske zaraze Covidom-19. Studije navode da zaštita od jedne doze vakcine traje najmanje 10 sedmica, ali da je primanje druge doze od velike važnosti, jer onda zaštita od vakcine "Pfizer" raste na 90 posto.

Druga terenska studija iz Škotske, objavljena u časopisu "Lancet", pokazala je da je pojedinačna doza "Pfizerove" vakcine 28 do 34 dana nakon vakcinisanja bila 91 posto učinkovita protiv hospitalizacije. Jedna doza vakcine "AstraZenece" štitila je za 88 posto od težih simptoma koji bi doveli do prijema u bolnicu.

Istraživanje provedeno u Engleskoj utvrdilo je da je jedna doza "Pfizerove" ili "AstraZenecine" vakcine za 50 posto smanjila širenje simptomatske zaraze među članovima kućanstva, piše "Business Insider".

"Pfizer/BioNTech" nakon prve doze štiti najmanje 80 posto

Prema dokumentima Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), prva doza "Pfizera" bila je 52,4 posto učinkovita u zaštiti od simptomatske zaraze Covidom-19. No, u tu procjenu je uračunat i period od 11 dana prije početka djelovanja prve doze tako da bi realna zaštita trebala biti veća i iznositi između 29,5 i 84,5 posto.

Prema podacima iz kliničkih ispitivanja, prva doza vakcine "Pfizer" bila je 100 posto učinkovita u zaštiti od hospitalizacije i smrti.

Medicinski statističar Stephen Evans s univerziteta "London School of Hygiene & Tropical Medicine" kazao je kako, na temelju ukupne evaluacije podataka FDA, postoje "prilično jasni dokazi" da jedna doza "Pfizerove" vakcine štiti najmanje 80 posto, ako ne i 90 posto, od simptomatske zaraze koronavirusom.

"Moderna" - najmanje 80 posto

Vakcina kompanije "Moderna" bilo je tokom ispitivanja na ljudima 69,5 posto učinkovito u prevenciji simptomatskog koronavirusa između prve i druge doze, sa pravom vrijednošću između 43,5 i 84,5 posto, prenosi "Index"

I u ovu procjenu od 69,5 posto bilo je uključeno razdoblje od 13 dana prije početka djelovanja vakcina tako da bi stvarni postotak trebao biti veći.

Evans je kazao kako, na temelju dostupnih podataka, "Modernina" vakcina nakon prve doze pruža najmanje 80 posto zaštite, odnosno vjerovatno više od 90 posto, tokom 28 dana nakon početka djelovanja.

"AstraZeneca" nakon prve doze štiti najmanje 70 posto

Evans smatra kako je za "AstraZenecinu" vakcinu teže utvrditi njegovu djelotvornost nakon prve doze, jer su se u kasnijim fazama ispitivanja koristili različiti modeli te kaže da je opsežno istraživanje FDA još u toku.

Prema istraživanju objavljenom 19. februara u časopisu "Lancet", jedna doza "AstraZenece" bila je tokom 90 dana 76 posto učinkovita u zaštiti od simptomatskog Covida. Stručnjaci su u studiji naveli da je jedna doza osigurala 100-postotnu zaštitu od hospitalizacije.

"Johnson & Johnson" - 66 posto

"Johnson & Johnson" se tokom svojih kliničkih ispitivanja bavio zaštitom od umjerenih do ozbiljnih simptoma nakon zaraze Covidom-19, a ne simptomatskom infekcijom, poput "Pfizera", "Moderne" ili "AstraZenece".

Vakcina "Johnson & Johnson" počelo je štititi 14 dana nakon vakcinisanja te je tokom narednih 28 dana pružala zaštitu od 66,1 posto. Učinkovitost vakcina na terenu varirala je od zemlje do zemlje. U SAD-u je vakcina J&J bila učinkovito 72 posto, u Južnoj Africi 64 posto, a u Brazilu 68 posto, ali treba napomenuti da i u Brazilu i u Južnoj Africi kolaju sojevi koji bi mogli u nekoj mjeri biti otporni na protutijela nastala nakon vakcinisanja ovom vakcinom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...