IDEJA ZA 21. IFTAR: Prvo bruskete pa...

...punjeni krompir i desert.

  • Gastro

  • 03. Maj 2021  03. Maj 2021

  • 0

Predjelo: Bruskete

Ovaj recept je odličan kada želite iskoristiti stari hljeb. Tako, ukoliko vam je ostalo, naprimjer, somuna od sehura, možete i njega iskoristiti.

Papriku isjeći na kocke i u tavi pržiti na visokoj temperaturi dok ne porumeni sa svih strana. Staviti u zdjelu da se ohladi, paradajzu izvaditi sjemenke i isjeći ga na kocke također. Dodati so, malo maslinovog ulja i nekoliko kapi balsamico sirćeta. Promiješati i ostaviti da odstoji malo.

Hljeb ili somune isjeći na kriške, prepolovljenim čehnom bijelog luka potrljati kriške i u tavi zapeći s obje strane da bude fino hrskav. Na svaku krišku raspodijeliti pomalo povrća i servirati. Ko želi još ljepšu aromu, hljeb dodatno premazati puterom i zapeći u peći. Dalje nastaviti kao i u prethodnom dijelu.

Glavno jelo: Punjeni krompir

Nekoliko većih krompira oprati, uzduž prepoloviti i skuhati u slanoj vodi. Ocijediti i kad omlakne, izdubiti ga. Ostaviti izvađeni dio u jednu zdjelu, nekoliko gljiva isjeći i u tavi ispržiti s malo luka dok voda ne ispari.

Dodati krompiru, dodati malo naribanog sira trapista, kašiku milerama, malo soli i sve fino izmiješati i time napuniti krompir.

Još malo posuti naribanim sirom i u peći na 200 stepeni zapeći dok se sir ne rastopi i porumeni.

Desert: Mini Pavlova

5 bjelanaca
1 prstohvat soli
250 g šećera
1 kašičica gustina
400 g vrhnja za šlag
šlagfiks
malo šećera u prahu
voća po želji

Bjelanca sa soli utuči u čvrst snijeg, miješajući dalje dodavati polako šećer i miješati dalje dok se šećer ne istopi. Znači kad se uzme malo mase između prsti, ne smiju se osjetiti kristali šećera. Gustin prosijati u snijeg od bjelanaca i kratko promiješati. Smjesu staviti u vreću za špricanje i na pleh obložen pek-papirom našpricati ispunjene krugove, odnosno dno zdjelice i onda nježno našpricati rub okolo tako da nastane zdjelica.

Peći na 140 stepeni oko 35-40 minuta, ugasiti peć i ostaviti da se unutra potpuno ohladi u odškrinutoj peći, najbolje staviti drvenu kašiku između peći i vrata da ne bude potpuno zatvorena, ali ne i previše otvorena.

Neposredno prije serviranja napuniti istučenim šlagom i voćem po želji, jer će, inače, odmeknuti. Mogu nepunjene stajati i dvije hefte u dobro zatvorenoj kutiji.

(Preporod.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...