Vijesti
JASNA PORUKA IZ DELEGACIJE EU: "Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava..."
Prije 6 min0
...punjeni krompir i desert.
Gastro
03. Maj 2021 03. Maj 2021
0
Predjelo: Bruskete
Ovaj recept je odličan kada želite iskoristiti stari hljeb. Tako, ukoliko vam je ostalo, naprimjer, somuna od sehura, možete i njega iskoristiti.
Papriku isjeći na kocke i u tavi pržiti na visokoj temperaturi dok ne porumeni sa svih strana. Staviti u zdjelu da se ohladi, paradajzu izvaditi sjemenke i isjeći ga na kocke također. Dodati so, malo maslinovog ulja i nekoliko kapi balsamico sirćeta. Promiješati i ostaviti da odstoji malo.
Hljeb ili somune isjeći na kriške, prepolovljenim čehnom bijelog luka potrljati kriške i u tavi zapeći s obje strane da bude fino hrskav. Na svaku krišku raspodijeliti pomalo povrća i servirati. Ko želi još ljepšu aromu, hljeb dodatno premazati puterom i zapeći u peći. Dalje nastaviti kao i u prethodnom dijelu.
Glavno jelo: Punjeni krompir
Nekoliko većih krompira oprati, uzduž prepoloviti i skuhati u slanoj vodi. Ocijediti i kad omlakne, izdubiti ga. Ostaviti izvađeni dio u jednu zdjelu, nekoliko gljiva isjeći i u tavi ispržiti s malo luka dok voda ne ispari.
Dodati krompiru, dodati malo naribanog sira trapista, kašiku milerama, malo soli i sve fino izmiješati i time napuniti krompir.
Još malo posuti naribanim sirom i u peći na 200 stepeni zapeći dok se sir ne rastopi i porumeni.
Desert: Mini Pavlova
5 bjelanaca
1 prstohvat soli
250 g šećera
1 kašičica gustina
400 g vrhnja za šlag
šlagfiks
malo šećera u prahu
voća po želji
Bjelanca sa soli utuči u čvrst snijeg, miješajući dalje dodavati polako šećer i miješati dalje dok se šećer ne istopi. Znači kad se uzme malo mase između prsti, ne smiju se osjetiti kristali šećera. Gustin prosijati u snijeg od bjelanaca i kratko promiješati. Smjesu staviti u vreću za špricanje i na pleh obložen pek-papirom našpricati ispunjene krugove, odnosno dno zdjelice i onda nježno našpricati rub okolo tako da nastane zdjelica.
Peći na 140 stepeni oko 35-40 minuta, ugasiti peć i ostaviti da se unutra potpuno ohladi u odškrinutoj peći, najbolje staviti drvenu kašiku između peći i vrata da ne bude potpuno zatvorena, ali ne i previše otvorena.
Neposredno prije serviranja napuniti istučenim šlagom i voćem po želji, jer će, inače, odmeknuti. Mogu nepunjene stajati i dvije hefte u dobro zatvorenoj kutiji.
(Preporod.com)
Vijesti
JASNA PORUKA IZ DELEGACIJE EU: "Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava..."
Prije 6 min0
Evropa
RUSIJA NE POSUSTAJE: Tokom noći napali civilnu infrastrukturu u ukrajinskom Sumiju
Prije 15 min0
Sjećanje
JOŠ PRKOSNIJA, JOŠ LJEPŠA: Sarajevska Vijećnica otvorena na današnji dan prije 128 godina
Prije 28 min0
Mini market
TUŽNO, UVREDLJIVO, BAHATO: Dodikov miting „Srpska te zove“ bez uticaja na donošenje Rezolucije o Srebrenici
Prije 31 min5
Gastro
BIVŠI MESAR OTKRIO SVE TRIKOVE: Zbog načina na koji nas varaju u mesnicama dao otkaz
17. Apr. 20240
Gastro
BOLJI NEGO IZ PEKARE: Ovaj recept za domaći kruh pravi je hit na internetu, otkrijte i zašto… (VIDEO)
18. Apr. 20240
Gastro
OVA "PUTNA" VARIJANTA UVIJEK JE DOBRODOŠLA: Tiramisu kuglice gotove su za petnaest minuta
18. Apr. 20240
Gastro
SPECIJALITET DANA: Napravite malo drugačije palačinke od sira, jelo koje obožavaju sve generacije…
19. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.