ZANIMLJIVO ZAPAŽANJE: Muškarci koji nose ovakvu odjeću, skloniji su varanju

Naime, ekipa iz Michigana utvrdila je da su muškarci koji nose odjeću s velikim oznakama brenda, majica s kojih "vrišti" veliki logo, skloniji nevjeri.

  • Sex i grad

  • 03. Maj 2021  03. Maj 2021

  • 0

Nevjera, varanje, preljub, afere nisu samo zanimljivi scenaristima bizarnih realityja i razgovornih emisija nego i naučnicima.

Tajne prepoznavanja onih koji "švrljaju" izvan veze ili braka, pokušavali su i još pokušavaju otkriti istraživači na raznim univerzitetima i institutima, a najnovija studija stiže s Univerziteta Michigan i objavljena je u stručnom časopisu "Personality and Social Psychology Bulletin".

Ukratko - da prepoznate švalera, ne morate mu potajno kopati po telefonu, detektivski proučavati društvene mreže ili "provaljivati" šifru na računaru. Dovoljno je pogledati njegovu odjeću.

Naime, ekipa iz Michigana utvrdila je da su muškarci koji nose odjeću s velikim oznakama brenda, majice s kojih "vrišti" veliki logo, skloniji nevjeri.

Ili, kako kažu "više ulažu u zavođenje, manje u potencijalno roditeljstvo" i više ih zanimaju kratke veze s naglaskom na seksu.

Drugi cilj ove studije koju je predvodio evolucijski psiholog Daniel Kruger bio je utvrditi jesu li muškarci koji nose napadniju odjeću, privlačniji ženama ili žene privlače muškarci koji su bogati i mogu im osigurati stabilnu finansijsku budućnost.

Studija se usredotočila na poznati brend Ralph Lauren i njihove polo-majice s malim logom konja te majice na kojima je taj znak znatno veći.

Ispitanici su birali koju bi odjeću nosili u određenim situacijama poput zabava i različitih društvenih okupljanja.

Na temelju rezultata istraživači su zaključili da što je veći logo, to je veća vjerovatnoća da će muškarac biti preljubnik.

Takvi su muškarci manje zainteresirani za dugotrajne romantične odnose.

Manje ih privlače žene koje žele ozbiljne veze na duge staze, u poređenju sa muškarcima koji nose majice na kojima je logo - mali.

Žene koje su učestvovale u istraživanju, prema Krugerovim riječima, nisu bile iznenađene rezultatima.

Ipak, istraživači upozoravaju da su potrebne mnogo veće studije da bi se rezultat njihovog rada definitivno potvrdio.

(Faktor)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...