POVRATAK OTPISANOG: Bivši ministar vanjskih poslova Srbije Goran Svilanović ima novi posao u Crnoj Gori

Goran Svilanović, koji je javnosti najpoznatiji kao bivši ministar vanjskih poslova SCG, prozapadno je orijentisani diplomata i političar koji ima zavidnu regionalnu reputaciju.

  • Regija

  • 05. Maj 2021  05. Maj 2021

  • 0

Bivši generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju i nekadašnji ministar vanjskih poslova državne zajednice Srbija i Crna Gora Goran Svilanović glavni je savjetnik Vlade Zdravka Krivokapića za ekonomske reforme i evropske integracije, saznaje "Pobjeda".

Svilanović lično ne savjetuje Krivokapića, već je u timu ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, koga, kako tvrde izvori "Pobjede" iz parlamentarne većine, savjetuje za ključna pitanja ekonomskih reformi i evropskih integracija.

Svilanović je potvrdio da savjetuje Vladu premijera Krovokapića.

– To nije ništa neobično, Crna Gora je od svih država regiona najdalje odmakla u evropskim integracijama – naveo je Svilanović za i precizirao da je u Crnoj Gori u tom svojstvu bio već dva puta.

On je rekao da Vladu savjetuje do 15. maja i da ga očekuje još jedan odlazak u Podgoricu.

– Ne savjetujem lično premijera Krivokapića, već radim sa ministrom finansija Spajićem i to samo u onom dijelu koji se tiče evrointegracija – rekao je Svilanović.

Goran Svilanović, koji je javnosti najpoznatiji kao bivši ministar vanjskih poslova SCG, prozapadno je orijentisani diplomata i političar koji ima zavidnu regionalnu reputaciju.

Po podacima iz njegove biografije, Svilanović je ekspert za ekonomski i politički razvoj u Jugoistočnoj Evropi i radi za različite konsultantske agencije.

Političku karijeru je započeo devedesetih godina prošlog vijeka kao član Građanskog saveza Srbije. Obavljao je funkcije portparola i potpredsjednika GSS-a, a 1999. godine je izabran za lidera stranke. Nakon izbora 2000. godine postao je šef diplomatije Savezne republike Jugoslavije (kasnije Državna zajednica Srbije i Crne Gore). Diplomatsku karijeru je nastavio nakon završetka mandata ministra vanjskih poslova. Bio je član mnogih nevladinih organizacija te član Pakta za stabilnost, kasnije Regionalnog vijeća za saradnju. Za generalnog sekretara Regionalnog vijeća za saradnju biran je dva puta. Mandat mu je istekao u decembru 2018. godine.

Svilanović je rijetko komentarisao politička pitanja u Crnoj Gori, ali je snažno podržavao njen proevropski i prozapadni kurs, uključujući i članstvo u NATO-u.

Nakon što je u Crnoj Gori izabrana nova vlast, Svilanović je saopštio da nova vlada treba da nastavi kurs pridruživanja Evropskoj uniji.

– Mislim da treba da se obrate Bruxellesu i svim članicama EU i da zatraže podršku za nastavak pregovora o članstvu, u nadi da će, u inače ne baš novim članovima otvorenoj evropskoj politici, uspjeti da preokrenu atmosferu i ubrzaju pregovore, pa možda ih i okončaju za mandata nove Evropske komisije – rekao je nadavno Svilanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...