ŠTA OVO NAJAVLJUJE VOLKSWAGENOV MENADŽER: Nove automobile uskoro sebi više neće moći priuštiti…

Rasprave o uvođenju stroge euro 7 norme ulaze u samu završnicu.

  • Auto

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 0

Ona bi trebala postati važeća 2025. ili 2026. godine, a krene li se s najradikalnijim prijedlogom koji promoviraju neke članice EU, emisijski standardi novih automobila bili bi toliko strogi da bi to, vjerovatno, bio kraj motora s unutrašnjim sagorijevanjem. 

Volkswagen, također, pretpostavlja da bi nova pravila značila kraj čak i za mnoge hibridne automobile. Do sada su benzinski i dizelski automobili s takozvanim blagim hibridnim sistemima zadovoljavali trenutne granične vrijednosti i standarde potrošnje. Drugačije bi bilo s EU7.

– Bojimo se da 48-voltni sistem neće biti dovoljan – rekao je visoki menadžer VW-a za "Business Insider".

– Instalacija većeg elektromotora je, međutim, nesrazmjerno skupa.

Prema VW-u, dodatni troškovi za nadogradnju i smanjenje emisija štetnih plinova iznosili bi nekoliko hiljada eura po vozilu. Takav bi iznos imao neposredni utjecaj na broj prodanih manjih modela. Mali automobili izgubili bi svoju troškovnu prednost, a s njima i kupce. Iz VW-a stiže poruka da novi (mali) automobili neće biti dostupni ljudima s nižim primanjima. Koliko niskim, još ne znamo. 

Mnogi proizvođači već su ukinuli svoje mikromodele pa više, naprimjer, nema Opel Adama i Karla ili Forda Ka…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...