INFORMACIJE ZLATA VRIJEDNE: Šef "BioNTecha" otkrio kad bismo mogli očekivati kraj pandemije koronavirusa

Pandemija koronavirusa koja je u potpunosti promijenila život cijelog svijeta u posljednjih više od godinu dana, sigurno neće biti okončana ove godine bez obzira na to što je trenutno u većini svijeta počelo vakcinisanje, a neke se zemlje mogu pohvaliti i prilično dobrim rezultatima obuzdavanja zaraze. Kada bismo mogli očekivati kraj pandemije?

  • Društvo

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 0

No, uprkos tome, u pojedinim dijelovima svijeta pandemija je i dalje na vrhuncu. Govoreći na "The Wall Street Journal CEO Council Summitu", šef farmaceutske kompanije "BioNTech" Ugur Sahin otkrio je kad bi svijet mogao biti slobodan od zaštitnih maski, karantina i zatvaranja te se vratiti u “normalan” život.

“Moramo osigurati zaista visok stepen vakcinisanih širom svijeta. U protivnom, niko neće biti siguran”, rekao je Sahin te dodao kako će pandemija biti okončana tek kad cijeli svijet postigne nivo imuniteta krda.

“Do sredine 2022. čak bi i regije s veoma gustom naseljenošću, kao što je Indija, mogle postići visok stepen vakcinisanih i imunitet krda. U sljedećih 12 mjeseci vidjet ćemo sve veći broj industrijskih, siromašnih i zemalja u razvoju koje će uspjeti postići taj cilj”, dodao je Sahin.

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, bit će nužno povećati proizvodnju vakcina, ali i početi miješati različite vakcine protiv Covida-19, prenosi Zimo.hr.

“Što više vakcina imamo, to bolje… U teoriji ih možemo miješati, jer nam je naposljetku cilj postići imunitet krda. Želimo imati što više vakcinisanih ljudi”, dodala je Ozlem Tureci, suosnivačica kompanije i glavni ljekar u "BioNTechu".

Otkrila je i kako su u pregovorima s Kinom ne bi li "Pfizer/BioNTechova" vackina bila dostupna i tamo kao svojevrsni dodatak kineskim vakcinama, pogotovo za vakcinisanje starijih ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...