BURNO ZBOG PELJEŠKOG MOSTA: Europska komisija priprema zakon protiv kineskih...

U Njemačkoj su naročito kontroverzna kineska preuzimanja europskih kompanija.

  • Regija

  • 07. Maj 2021  07. Maj 2021

  • 3

Njemački list "Süddeutsche Zeitung" (SZ) piše da Europska komisija priprema prijedloge koji bi europske kompanije trebale zaštititi od nepoštene konkurencije iz Kine, a kao jedan primjer toga navodi se i Pelješki most, koji sredstvima iz EU fondova grade kineske kompanije.

Europska komisija predstavila je u srijedu zakonodavni projekt čiji je cilj stvoriti mogućnost zabrane preuzimanja kompanija iz EU za državne subvencionirane kompanije iz trećih zemalja. Usto, kompanije podržane državnim novcem također bi trebale biti isključene iz konkursa za javne ugovore.

Nelojalna konkurencija iz Kine?

U Njemačkoj su naročito kontroverzna kineska preuzimanja europskih kompanija. Naprimjer, mnogo je kritika izazvalo nekoliko milijardi teško preuzimanje kompanije "Kuka", jednog od vodećih proizvođača robota za industriju. Kupac je bila kineska kompanija "Midea".

Na području javnih ugovora, naprimjer, činjenica da je kineskom konzorciju dodijeljen ugovor za izgradnju važnog mosta u južnoj Hrvatskoj (Pelješkog mosta, op. a.) potaknula je rasprave. Brojne velike europske kompanije propustile su konkurs, a zatim su se požalile na nelojalnu konkurenciju.

Prijedlog Komisije posebno predviđa da, prije velikog preuzimanja u budućnosti, strane kompanije moraju otkriti jesu li posljednjih godina primile državne subvencije veće od 50 miliona eura. To bi se, onda, odnosilo na sva preuzimanja kompanija s prometom od 500 miliona eura ili više.

Prilikom prijave za javne ugovore trebalo bi, pak, ubuduće objaviti državne subvencije s ugovorom obujma od 250 miliona eura ili više. Usto, nadzorni organi Europske komisije za konkurenciju žele biti u mogućnosti istražiti preuzimanja i dodjelu ugovora ispod graničnih vrijednosti na vlastitu inicijativu.

Hoće li se prijedlog provesti na isti način, sada ovisi o vladama država članica Europske unije i Europskom parlamentu. O zakonu će raspravljati sljedećih mjeseci, a zatim će se morati odlučiti o njegovom usvajanju, navodi SZ.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...