"SLOBODNA BOSNA" ANALIZIRA: Trese li se stolica šefu Delegacije EU u BiH?

Ako je suditi prema kvalifikacijama Bode Webera, analitičara iz Vijeća za politiku demokratizacije, o službenom stavu Vlade Savezne Republike Njemačke u pogledu štetnosti zagovaranja načela tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, prema pismu evropskih zastupnika koji su izrazili nezadovoljstvo odnosnom EU prema BiH, ali i prema informacijama do kojih je došao naš portal, šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru opasno se trese stolica.

  • Mini market

  • 07. Maj 2021  07. Maj 2021

  • 11

Još od "Mostarskog sporazuma", tačnije od njegovog drugog dijela koji se bazirao na pokušaju izmjene Izbornog zakona BiH putem zagovaranja Čovićevog deklasiranog principa "legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda", čemu je kumovao šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, postalo je jasno da misija EU u BiH ide u potpuno krivom smjeru dajući prednost antievropskim prijedlozima ispred evropskih pravnih standarda i Mišljenja Evropske komisije.

Najodgovorniji čovjek za potpunu marginalizaciju evropskih pravnih standarda u procesu evropskih integracija BiH nije niko drugi nego sam prvi čovjek Evropske unije u BiH Johann Sattler, koji očito ne provodi stavove Vijeća Evropske unije. Da stvar bude gora, Sattler se potpuno stavio u službu ispunjavanja antievropskih ciljeva u BiH, prije svega ciljeva Dragana Čovića, ali i Milorada Dodika, što na momente ni sam nije krio.

Šteta koju je Sattler svojim sluganstvom Čoviću i Dodiku načinio za proces EU integracija Bosne i Hercegovine je ogromna, ali je ona konačno prepoznata i u Evropskoj uniji. 

Prvo je grupa evropskih parlamentaraca iz nekoliko političkih grupacija unutar EU uputila pismo Josepu Borrellu i komesaru za proširenje EU Oliveru Varhelyiju, gdje su izrazili svoje nezadovoljstvo trenutnim odnosom Evropske unije prema BiH.

U svome pismu evropski parlamentarci istaknuli su da se u Bosni i Hercegovini mora okrenuti provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i realizaciji prioriteta iz Mišljenja EK, kritikujući fokus pregovora oko izmjena Izbornog zakona pod pokriviteljstvom EU, a koji se, prema njihovom mišljenju, bazira na provođenju presude Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", koja je već provedena, te prema tome zaključuju da se cjelokupan proces odvija u pogrešnom smjeru, mimo evropskih pravnih standarda i principa.

To pismo evropskih zastupnika napravilo je potpuni presedan u odnosima Evropske unije i Bosne i Hercegovine te obrnuto. Naime, prvi put se desilo da je iz Evropskog parlamenta stigla kritika na račun uloge Evropske unije u evropskim integracijama i reformskim procesima u Bosni i Hercegovini. Bio je to težak udarac za aktuelnog šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera, za kojeg su ionako već odranije postojale utemeljene indicije da blagonaklono gleda na antievropske prijedloge koji dolaze od HDZ-a, a koji su podržani od SNSD-a, odnosno od dvije partije koje proklamuju principe potpuno suprotne evropskim.

Novi hladan tuš za Sattlera i njegove miljenike iz HDZ-a BiH uslijedio je nakon što se Vlada Njemačke službeno očitovala o promašenosti politike HDZ-a, na koju blagonaklono gleda Johann Sattler, te javnost izvijestila o pogubnosti zagovaranja takozvanog načela legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda. Načelo "legitimnog političkog predstavljanja" o kojem je raspravljano u kontekstu reforme Izbornog zakona, moglo bi produbiti podjelu Bosne i Hercegovine i otežati provedbu relevantnih sudskih presuda - poručili su iz Vlade Njemačke ostavljajući u šoku ne samo HDZ, Dragana Čovića nego i šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera. Tragom ovog stava, Bodo Weber, njemački politički analitičar i viši saradnik Vijeća Centra za politiku demokratizacije (DPC), ocijenio je da je ovakav njemački stav kraj Sattlerovog rukovođenja procesom izmjena Izbornog zakona BiH. 

Prema informacijama do kojih je naš portal došao iz diplomatskih izvora bliskih EU, s obzirom na to da je Sattler uspio antievropskim principima kontaminirati proces EU integracija u BiH, to bi moglo značiti i kraj Sattlerovog obavljanja funkcije šefa Delegacije EU u BiH. Nešto slično najavio je i sam Bodo Weber komentarišući službeni stav Vlade Njemačke, koja je odbacila model tzv. legitimnog predstavljanja konstitutuvnih naroda kao model rješenja za BiH.

"Ovo je vrlo važno pojašnjenje njemačke pozicije koje će imati dalekosežne posljedice. Ovo je kraj jednog pregovaračkog procesa predstavnika EU u BiH (Johanna Sattlera), koje je počelo s pregovorima u Mostarskom sporazumu. Ovo nije kraj pregovora, već kraj jednog pogrešnog i opasnog pristupa tim pregovorima, gdje se pregovora bez ikakvih demokratskih principa i vrijednosti", kazao je Weber.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...