BiH SE SPREMA ZA "BRZI ODGOVOR 21", PROPALA DODIKOVA BLOKADA: Na Manjači čak 5.000 vojnika iz SAD-a, Kanade i devet zemalja regiona

"Želimo aktivnim učešćem potvrditi sposobnost integriranja u šire odbrambene strukture, želimo pokazati da je BiH spremna učestvovati u očuvanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Podžić.

  • Vijesti

  • 10. Maj 2021  10. Maj 2021

  • 4

Vježba "Brzi odgovor 21" Oružanih snaga SAD-a i BiH bit će održana od 17. maja do 2. juna na poligonima Manjača i Glamoč te na aerodromu Dubrave. Vježba je vrlo značajna i predstavlja ohrabrenje za BiH, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare na Manjači.

Kako je rečeno, američki vojnici počeli su raspoređivanje na ove poligone u BiH, a najveći broj njih stići će na sarajevski aerodrom 14. maja. U proces njihovog dočeka uključene su brojne institucije BiH.

Posebna pažnja posvetit će se poštivanju epidemioloških mjera zaštite učesnika vježbe od pandemije Covida-19.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), generalpukovnik Senad Mašović istaknuo je da se vježba ovog obima održava prvi put u BiH, piše Klix.ba.

"To predstavlja vrstu ohrabrenja Oružanim snagama BiH i našoj državi", kazao je Mašović.

Kako je kazao Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, vježba je odbrambenog karaktera, a u njoj će biti korišteni ključni američki putevi prema Aziji i Africi. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja domaćina vježbe, a u njoj učestvuje 5.000 vojnika iz SAD-a, Kanade i devet zemalja regiona.

"Vježba ima cilj da pokaže da SAD služi kao strateški partner Evropi", kazao je Podžić.

Podsjetio je da je vježbu odobrilo Predsjedništvo BiH, a da naša zemlja učestvuje na nivou lake pješadije, koja se obučava po NATO standardima.

"Želimo aktivnim učešćem potvrditi sposobnost integriranja u šire odbrambene strukture, želimo pokazati da je BiH spremna učestvovati u očuvanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Podžić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...