SLATKA SUPERNAMIRNICA: Ovo su zdravstveni benefiti hurme

Sve što treba je da budete uporni u njenom uključivanju u svoje prehrambene navike.

  • Zdravlje

  • 11. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 0

Hurma ili datula, mekano i slatko voće, status supernamirnice koja nosi brojne zdravstvene benefite dobila je zahvaljujući svojim blagodatima - daje dugotrajnu energiju, a bogata je vitaminima i mineralima.

Hurme sadrže natrij i kalij, koji pomažu u održavanju zdravog nervnog sistema i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Također, bogat su izvor bakra, magnezija, selena i mangana, a svi su oni važni za očuvanje zdravlja kostiju i sprečavanje osteoporoze.

Visok sadržaj kalija čini je idealnom namirnicom u pomoći snižavanju krvnog pritiska, a ovo su samo neki od razloga zašto da svom jelovniku dodate malo prirodne slatkoće.

Povećava energiju

Hurma bi trebalo da postane vaš najbolji prijatelj, jer je dokazano da unošenjem tri do četiri datule dnevno možete povećati nivo energije.

Prirodni šećeri u hurmama, poput saharoze, fruktoze i glukoze, zaslužni su za dodatni izvor snage.

Hrani kožu

Prije nanošenja hidratantnih krema i drugih preparata, važno je nahraniti kožu iznutra.

Hurma je namirnica koja koži vraća sjaj i elastičnost, ali i pomaže ukloniti znakove starenja i smiriti akne.

Kako biste uistinu kroz svoj jelovnik uživali u prednostima koje će dobiti i vaša koža, pokušajte hurme konzumirati što češće.

Važna je za zdravlje kose

Hrana utječe i na zdravlje kose.

Ako ste nestrpljivi u iščekivanju dugo željene dužine ili imate probleme sa suhom kosom, hurme podstiču cirkulaciju krvi u vlasištu, a samim tim i rast kose, pišu Nezavisne.com.

Sve što treba je da budete uporni u uključivanju hurmi u svoje prehrambene navike.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...