“SLOBODNA BOSNA” OTKRIVA: Evo zašto je diplomatska akcija Hrvatske poražena u Bruxellesu

Ključni udarac nametanju antievropskih rješenja u Bosni i Hercegovini zadala je Vlada Republike Njemačke svojim zvaničnim stavom da je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nedopustivo kao model rješenja Izbornog zakona BiH.

  • Vijesti

  • 12. Maj 2021  12. Maj 2021

  • 21

Posljedna epizoda u sklopu šire operacije, odnosno diplomatske agresije Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu u vidu izmjena Izbornog zakona BiH na antievropskim principima, završila je potpunim debaklom hrvatske diplomatije i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Ključni udarac nametanju antievropskih rješenja u Bosni i Hercegovini zadala je Vlada Republike Njemačke svojim zvaničnim stavom da je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nedopustivo kao model rješenja Izbornog zakona BiH te da je taj model opasan, jer vodi u daljnju etničku podjelu Bosne i Hercegovine, čemu se Njemačka snažno protivi.

PORAZ “LEGITIMNOG PREDSTAVLJANJA”

Upravo je takozvano legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda bila osnovna matrica HDZ-a BiH i zvaničnog Zagreba u proteklih nekoliko godina, odnosno argument koji nikada nije ni imao svoju pravnu nego isključivo političku snagu. Poslije eksplicitnog stava Njemačke, taj „argument“, koji nikad i nije bio argument nego sredstvo političke manipulacije, jasno je da više nema nikakvu političku snagu.

Međutim, uprkos tome, hrvatska diplomatija, na čelu s Gordanom Grlićem Radmanom, ne prestaje da se blamira. Nakon što su shvatili da presuda Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” po njihovu stvar više nije politički funkcionalna, jer je implementirana (odredbom starog saziva CIK-a na osnovu koje su izabrani delegati u domove naroda i formirana vlast), HDZ i hrvatska diplomatija konačno su se fokusirali na presude Evropskog suda za ljudska prava.

S obzirom na to da im presude Evropskog suda za ljudska prava nimalo ne odgovaraju u pogledu njihovih ciljeva (etnoteritorijalizacija BiH) i da su baš sušta suprotnost njihovim zahtjevima i političkim ciljevima, HDZ i hrvatska diplomatija bacili su se na samoobmanjivanje i obmanjivanje javnosti u vezi sa sadržajem tih presuda, baš onako kao što su to svojevremeno radili u slučaju presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Tragikomično zvuče ocjene posramljenog ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, koji u potpunom očaju tvrdi da koncept konstitutivnosti naroda nije u suprotnosti sa presudom “Sejdić - Finci”! U to više ne vjeruju ni najzadrtiji medijski trubaduri Dragana Čovića, a kamoli neko politički pismen i ozbiljan. Ne samo da je teza Grlića Radmana netačna nego se iz presuda Evropskog suda za ljudska prava uočava baš suprotno. S tim u vezi nikome ne treba vjerovati na riječ. Potrebno je samo vidjeti šta to piše u presudama Evropskog suda za ljudska prava. A piše to da se na konstitutivnost moralo pristati usljed činjenja genocida i etničkog čišćenja te da je došlo vrijeme da se takav koncept odbaci. 

Evo i dokaza za takvu tvrdju. U stavu 43. presude “Zornić” doslovno je navedeno:

"U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i „etničkim čišćenjem“. Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na „konstitutivne narode” kako bi se osigurao mir. Međutim sada, više od osamnaest godina nakon završetka tragičnog sukoba, ne može postojati bilo kakav razlog za održavanje na snazi spornih ustavnih odredbi. Sud očekuje da će se bez daljeg odgađanja uspostaviti demokratsko uređenje. S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokracija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine."

KOGA OBMANJUJE GRLIĆ RADMAN

Koga, onda, obmanjuje Gordan Grlić Radman osim samog sebe? Razumije se, cjelokupnu hrvatsku i bosanskohercegovačku javnost, koja, nedovoljno zainteresirana za temu, olako nasjeda na obmane hrvatskog ministra. Zbog čega to radi hrvatski ministar? Ni zbog čega drugog nego zbog toga što su HDZ BiH i hrvatska diplomatija izgubile i posljednji adut u svojim rukama.

I pravnim i političkim laicima postaje jasno da je izmjena Izbornog zakona BiH po etničkom principu nemoguća u kontekstu provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava. U procesu provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava neminovno je odbacivanje prevaziđenog koncepta konstitutivnosti naroda, što je sasvim nezavidna pozicija za HDZ i hrvatsku diplomatiju.

Ukoliko se usporedi non-paper koji je u Bruxelles poslao član Predsjedništva BiH Željko Komšić i zvaničan stav Vlade Republike Njemačke, dolazimo do zaključka da je riječ o identičnoj idejnoj osnovi: princip legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda vodi ka nedopustivim etničkim podjelama. Upravo je to ono što predstavlja najveću kost u grlu politici HDZ-a BiH i zvaničnog Zagreba.

S tim vezi teško da će ikakve retoričke akrobacije po medijima koje poduzima hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman pomoći HDZ-u BiH. Stvari su jasne. Pitanje je samo hoće li političke bh. snage uvidjeti s kakvom dobrom argumentacijom raspolažu pred početak rada parlamentarne komisije zadužene za reformu izbornog zakonodavstva.

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...