ODLUKA JE PALA: Norveška i službeno iz programa vakcinacije povukla vakcine...

Preporuke odbora djelomično su se temeljile na trenutnoj situaciji u Norveškoj, gdje je nivo zaraze nizak u poređenju s drugim zemljama.

  • Zdravlje

  • 13. Maj 2021  13. Maj 2021

  • 0

Norveška je povukla vakcinu "AstraZenece" iz svog programa vakcinisanja protiv Covida-19, objavila je u srijedu premijerka Erna Solberg.

Ona je rekla da se odluka temelji na preporukama odbora stručnjaka i Norveškog instituta za javno zdravstvo (FHI) koji su preporučili povlačenje vakcina "AstraZenece" i "Johnson & Johnsona" iz programa vakcinisanja zbog rizika od vrlo rijetkih, ali ozbiljnih nuspojava.

Norveška, također, produljuje obustavu vakcina "Johnson & Johnson", ali ga zasad nije isključila iz programa vakcinisanja, rekla je Solberg.

Vlada razmatra da se vakcina J&J, koja se tek treba početi primjenjivati u zemlji, ponudi onima koji su je voljni primiti.

Preporuke odbora djelomično su se temeljile na trenutnoj situaciji u Norveškoj, gdje je nivo zaraze nizak u poređenju s drugim zemljama.

Norveška je 11. marta prestala vakcinisati "AstraZenecom" iz mjere opreza zbog pojave rijetkih krvnih ugrušaka nakon vakcinisanja, uključujući smrtne slučajeve.

Oko 138.000 ljudi do tada je primilo tu vakcinu.

Danska je povukla vakcinu "AstraZenece" iz svog programa vakcinisanja prije nešto više od mjesec dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...