TUGA: Preminuo reditelj "Balkanskog špijuna"...

Ostat će upamćen i po tome što je Bradu Pittu dao jednu od njegovih prvih glavnih uloga na filmu, i to u ostvarenju "Tamna strana Sunca".

  • Kultura

  • 13. Maj 2021  13. Maj 2021

  • 2

Jedan od najpoznatijih domaćih direktora fotografije i reditelja Božidar Bota Nikolić preminuo je u 80. godini. Kao reditelj je radio na kultnim ostvarenjima poput „Balkanskog špijuna“, „Tri karte za Holivud“, „U ime oca i sina“, a zanimljivo je da je Nikolić bio taj koji je dao prvu glavnu ulogu Bradu Pittu u filmu "Tamna strana Sunca".

Nikolić je rođen 1942. godine u Nikšiću, a zanat u kinematografiji dobro je ispekao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina kao televizijski kamerman Radio-televizije Beograd.

Kao vrstan direktor fotografije, sarađivao je s rediteljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

Režirao je neka od kultnih ostvarenja, poput "Balkanskog špijuna" (zajedno s Dušanom Kovačevićem), "Tri karte za Holivud", "Balkanska braća", "U ime oca i sina."

Ostat će upamćen i po tome što je Bradu Pittu dao jednu od njegovih prvih glavnih uloga na filmu, i to u ostvarenju "Tamna strana Sunca". Film je snimljen kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, piše Direktno.rs. 

Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u "Tamnoj strani Sunca" pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao Pitta, koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promijenila život.

Za svoj snimateljski rad nagrađen je sa dvije Zlatne arene u Puli – prvo za film "Beštije" (1978), a onda i za "Život je lep" (1985).

Zlatnu arenu za režiju podijelio je s Dušanom Kovačevićem za "Balkanskog špijuna."

Na Sofestu 2016. godine nagrađen je statuom Sloboda za doprinos filmskoj umjetnosti za kameru.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...