AUSTRIJSKA POLICIJA OBJAVILA: "Ove godine nije prijavljen skup u Bleiburgu"

"Za vikend nije prijavljeno okupljanje ni od Blajburškog počasnog voda koji je do sada organizirao ovaj skup", rekao je portparol policije u Koruškoj Reiner Dionisio za Austrijsku novinsku agenciju APA.

  • Regija

  • 13. Maj 2021  13. Maj 2021

  • 0

Ove godine nije prijavljeno niti jedno okupljanje na Lojbaškom polju (Loibacher Feld) pored Bleiburga, javila je u četvrtak policija u Koruškoj.

"Za vikend nije prijavljeno okupljanje ni od Blajburškog počasnog voda koji je do sada organizirao ovaj skup", rekao je portparol policije u Koruškoj Reiner Dionisio za Austrijsku novinsku agenciju APA.

On je najavio da će policija u subotu, uprkos tome, biti "prisutna na licu mjesta".

Predstavnik policije je ukazao i na to da svi oni koji bi iz Hrvatske došli na eventualni skup, kako je to bio slučaj prošlih godina, ionako trebali otići u karantin na adresu koju su naveli prilikom ulaska u Austriju.

Dionisio je naveo kako je istodobno prijavljen protest protivnika godišnjeg okupljanja u centru Bleiburga.

Prošle godine, Počasni blajburški vod je zbog epidemioloških mjera otkazao okupljanje na Lojbaškom polju, ali je delegacija ambasadora Republike Hrvatske položilo vijence na spomenik na tom mjestu.

Kako navodi APA, iz Ambasade nisu odgovorili na upit o eventualnim planovima obilježavanja ili dolaska na Lojbaško polje ove godine.

Proteklih godina, u austrijskoj javnosti se razvila svijest o godišnjim okupljanjima na Lojbaškom polju te je promijenjen i zakon o obilježjima zabranjenih organizacija u koje su, nakon posljednje promjene 2019., uvrštena i obilježja tzv. Nezavisne države Hrvatske.

Godine 2019. razvile su se kontroverze o tome treba li zabraniti okupljanje koje se događa na privatnom posjedu. Iste godine i Katolička crkva u Koruškoj je uskratila dozvolu za odvijanje mise na Lojbaškom polju.

Počasni blajburški vod (PBV) izvijestio je u utorak da će se komemoracija u povodu 76. godišnjice Blajburške tragedije održati na Blajburškom polju u Austriji te na Mirogoju i Udbini uz poštivanje epidemioloških mjera. Navodi se, također, da će na Blajburškom polju te na groblju Unterloibach 15. maja vijence položiti predstavnici hrvatskih vlasti i PBV-a te da će vijenac u ime Sabora i Vlade položiti ambasador Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...