CARL BILDT UPOZORAVA: "EU samo djelovanjem može osujetiti belaj na Balkanu"

Tempo neophodnih reformi u regiji je manje nego impresivan. Bosna ima 14 prioriteta, a lista je prilično duga i u drugim zemljama.

  • Mini market

  • 13. Maj 2021  13. Maj 2021

  • 6

Prvi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i istaknuti švedski i evropski političar Carl Bildt upozorio je u autorskom tekstu na to da je slovenski “non-paper” otkrio i postojanje “plana B” za zapadni Balkan.

Ukoliko nema ništa od proširenja, onda se u ovom regionu trebaju povući nove granice, u skladu s etničkim linijama.

Jedini način da se to ne desi je da SAD i EU nastupe zajedno i da njihovo djelovanje bude vrlo očigledno

U razgovoru za Politicki.ba on se osvrće na evropsku politiku prema zapadnom Balkanu i upozorava da su djela, a ne riječi, ono što je bitno.

Kako sada vidite politiku EU prema zapadnom Balkanu? Izgleda kao nered. Pojavljuju se "non-paperi", razdvajanje pregovora Sjeverne Makedonije I Albanije je opcija ... je li politika EU (ako postoji) u slijepoj ulici?

- Pozitivan ishod jučerašnje rasprave bio je taj što su ministri vanjskih poslova EU jasno potvrdili perspektivu proširenja cijele regije. To se mora pretvoriti u stvarnost, iako je za ljubav potrebno dvoje.

Tempo neophodnih reformi u regiji je manje nego impresivan. Bosna ima 14 prioriteta, a lista je prilično duga i u drugim zemljama.

Poznati “non-paper” iz Slovenije usmjerio je pažnju na regiju i učinio ljude nešto svjesnijim opasnosti od zastoja u daljnjem kretanju regije na putu integracija.

Situacija na zapadnom Balkanu se dalje pogoršava. Nema dijaloga između Kosova i Srbije, U Bosni i Hercegovini Dodik vodi kampanju za "mirno razlaza", Crna Gora je sve dalje od EU-puta ... Zašto je tako?

- Mislim da je jedan od razloga osjećaj da proces EU nije imao zamah kojem su se mnogi nadali i  onda dobijate ove reakcije. Različiti akteri počinju nagađati o drugim opcijama za budućnost.

Bez čvrstog okvira vjerodostojnog evropskog procesa rizik je da ćemo vidjeti još toga.

Šta bi trebao biti izlaz?

- Jača uloga EU, očito u uskoj saradnji sa SAD-om.

U Gruziji ste nedavno vidjeli koliko efikasno može biti kada EU i SAD blisko surađuju i nema apsolutno razloga zašto to ne bi bilo moguće na Balkanu.

EU raspravlja o svojoj budućnosti. što se tiče zapadnog Balkana i proširenja, Na stolu je i prijedlog za ukidanje konsenzusa u svakom koraku procesa proširenja EU. Koje mislite da su šanse za EU da usvoji ta nova pravila?

- Proširenje će uvijek biti process koji se temelji na konsenzusu.

To je u prirodi ugovora.

Države članice odlučuju o članstvu, a svakog novog člana mora ratificirati nacionalni parlament svake od država. Ne vidim da će se to promijeniti.

No ima drugih izmjena koje bismo mogli vidjeti.

Postoji određeni zamah aktivnosti na prelasku na većinsko glasanje - ili barem napuštanja konsenzusa - o nekim aspektima vanjske politike, i to ne isključujem.

loading...

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...