SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Svi gledaju na zlato, ali ovaj metal danas je vredniji nego ikad...

Zbog visoke vodljivosti i trajnosti, koristi se u industrijske i tehnološke svrhe te se može naći u gotovo svakom računaru, mobitelu, automobilu i kućanskom uređaju.

  • Ekonomija

  • 15. Maj 2021  15. Maj 2021

  • 0

Cijena srebra lani je skočila za više od 70 posto, stratezi sirovina smatraju da tu neće stati.

Kad stvari krenu nizbrdo i nervoza poraste, novac se seli u sigurna utočišta. Obično je to zlato ili švicarski franak, ali u pandemijskoj godini nezanemariv skok imalo je i srebro, koje usto "gura" i činjenica da je ključan u industriji i tehnologiji.

Cijena srebra lani je skočila za više od 70 posto, a stratezi sirovina smatraju da će se uzlazni trend nastaviti i u narednom razdoblju otvaranja globalne ekonomije, prenosi CNBC.

Prošle sedmice, jedna uncom srebra trgovalo se po 27 dolara, 74 posto više nego što je ona vrijedila prije godinu dana, kada joj je spot cijena bila 15,5 dolara. Cijena zlatu u istom razdoblju porasla je za 6,4 posto.

Osim što je investicijska prilika, taj metal ključan je za široku paletu usluga i proizvoda, od elektronike, fotografije, nakita do kovanica. Zbog visoke vodljivosti i trajnosti, koristi se u industrijske i tehnološke svrhe te se može naći u gotovo svakom računaru, mobitelu, automobilu i kućanskom uređaju. Prema Silver institutu, u 2021. potražnja za tim poluplemenitim metalom osjetno nadmašuje ponudu.

Premda polovinu potražnje za srebrom čini ona industrijska, ostatak je potražnja ulagača, ali ipak upotreba u industriji glavni je razlog skoka cijene. Jedan od uzroka je i zaokret prema "zelenim" tehnologijama, poput solarnih panela, u čijoj se proizvodnji koristi srebro. 

“Industrijska potražnja vjerovatno je glavni razlog što vidimo da srebro nadmašuje performans zlata, kao što je bilo lani… Dio tog porasta definitivno dolazi od industrijskih metala koji su u uzletu. Pogledate li cijene bakra, one su se od lanjskog minimuma više nego udvostručile”, rekao je CNBC-u Ole Hanson iz Saxo banke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...