ČOVIĆ U OČAJU: I Dodiku postalo jasno da EU traži odbacivanje konstitutivnosti

Moram da napomenem da mi je nekoliko predstavnika zemalja EU otvoreno reklo "nikada nećete doći u EU dok se ne odreknete konstitutivnosti naroda u BiH", kazao je to jučer u intervju za Srnu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik.

  • Mini market

  • 16. Maj 2021  16. Maj 2021

  • 3

Da je ova Dodikova tvrdnja vjerovatno osnovana, za razliku od brojnih drugih koje je sklon da plasira u javnosti, te da se u Evropskoj uniji na bazi relevantnih presuda sve više govori o neodrživost koncepta konstitutivnosti naroda, govori i ocjena šef direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope Christophe Poirela koji je u februaru nakon razgovora sa bosanskohercegovačkim dužnosnicima, ustvrdio isto.

"Vrijeme je da Bosna i Hercegovina pređe na drugačiji, moderni sistem, u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima", poručio tada je šef Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope nakon razgovora sa bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

I doista ako se pogledaju presude Evropskog suda za ljudska prava, saavim je jasno da Bosna i Hercegovina na putu ka EU kroz ispunjavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, mora odbaciti tzv. princip konstitutivnosti naroda.

U stavu 43. presude "Zornić" doslovno je navedeno:

"U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i „etničkim čišćenjem“. Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na „konstitutivne narode” kako bi se osigurao mir. Međutim sada, više od osamnaest godina nakon završetka tragičnog sukoba, ne može postojati bilo kakav razlog za održavanje na snazi spornih ustavnih odredbi. Sud očekuje da će se bez daljeg odgađanja uspostaviti demokratsko uređenje. S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokracija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine."

S obzirom da su presude Evropskog suda za ljudska prava potpuno jasne, i da to napokon shvata, iako ne prihvata, Milorad Dodik, jedino što ostaje nejasno jeste to kako lider HDZ-a Dragan Čović još uvijek može obmanjivati domaću javnost sa tvrdnjama po kojima je konstitutivnost evropski princip, dok s druge strane presude, evropski zvaničnici, pa i sam njegov najvjerniji partner Milorad Dodik, osnovano tvrde obrnuto od toga.

Dok je Dodik za Srnu suočen sa stavovima EU zvaničnika iznosio potpuno tačne tvrdnje da se u Evropsku uniju ne može ući uz postojanje principa konstitutivnosti, predsjednik HDZ-a BIH Dragan Čović istovremeno je govorio za televiziju "Herceg-Bosna" o početku pregovora o Izbornom zakonu, te poručio kako nema kompromisa oko konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja.

Naravno, Čović nevješto glumi, kao da nije upoznat sa stavom Vlade Republike Njemačke. A ona je nedavno baš jasno poručila da je model tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda nedopustiv u pogledu izmjena Izbornog zakona BiH.

Iz svega navedenog potpuno je očito da je pregovaračka pozicija HDZ-a i Dragana Čovića gotovo nikakva, a Dodikovo priznanje i delegitmiranje principa konstitutivnosti jeste još jedan snažan šamar realnosti za Čovićevu politiku.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...