PREMIJER FORTO NAJAVIO KRIVIČNE PRIJAVE U GRAS-u: "Nisu krivi radnici. Krive su političke i upravljačke strukture”

"Nisu krivi radnici, barem većina njih. Isključivo su krive političke i upravljačke strukture koje su dovele GRAS u ovu situaciju.”

  • Ekonomija

  • 18. Maj 2021  18. Maj 2021

  • 2

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, govorio je o situaciji u KJKP GRAS, u kojem dio radnika najavljuje štrajk glađu.

Forto je kazao da su on i ministar saobraćaja Adnan Šteta posjetili GRAS prije nekoliko mjeseci, kada je, također, bio blokiran račun preduzeća i kada su radnici pitali ko je kriv što nemaju plate.

“Odgovorili smo ko nije kriv. Nisu krivi radnici, barem većina njih. Isključivo su krive političke i upravljačke strukture koje su dovele GRAS u ovu situaciju”, kazao je.

Forto navodi da su radnici dovedeni do očaja, jer je račun GRAS-a blokiran tužbama radnika.

“Potpisan je nepovoljan kolektivni ugovor i po osnovu takvog ugovora radnici su tužili i danas je to došlo na naplatu. Desetine miliona maraka novca građana. I onaj pošteni dio radnika, velika većina radnika GRAS-a, ne mogu da dobiju platu”, kazao je Forto i istaknuo:

“Radnici štrajkuju, jer su radnici blokirali firmu.”

Najavio je iduće korake.

"Vlada je zadužila Ured za borbu protiv korupcije da istraži tačno imena i prezimena svih kršenja zakona od 2006. do danas. U ovom trenutku, Ured za borbu protiv korupcije priprema analizu i informaciju koju ćemo vam zajedno prezentirati već krajem sljedeće sedmice. Nakon te analize, bit će puno jasnije u kom smjeru Vlada želi da ide, jer tada ćemo i mi donijeti odluku na koji način, napokon, razgovarati otvoreno o GRAS-u”, kazao je.

Forto kaže da se ne bi iznenadio da ova analiza rezultira većim brojem krivičnih prijava.

“Ova inicijativa je došla iz GRAS-a, jer pošteni dio GRAS-a, isto kao i mi, želi da se napokon ova situacija razriješi i da razdvojimo one koji rade i žive od svog rada, od onih koji ne žive od svoje plate. A treba govoriti i o onima koji su naplaćivali i po 90 hiljada maraka. Ne znam da li i oni štrajkuju”, istaknuo je Forto, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...