"DA ŠEFOVI DRŽAVA DOLAZE DOK JE GENOCID U TOKU...": Nancy Pelosi pozvala na američki diplomatski bojkot...

Predsjednica američkog Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi pozvala je u utorak na američki diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu, kritizirajući Kinu zbog kršenja ljudskih prava, prenosi Hina.

  • Svijet

  • 19. Maj 2021  19. Maj 2021

  • 1

Ocijenila je i da će svjetski čelnici koji budu prisustvovali Igrama, izgubiti svoj moralni autoritet.

“Da šefovi država dolaze u Kinu dok je genocid u toku, zaista se postavlja pitanje kakav moralni autoritet bi imali kad bi ponovno govorili o ljudskim pravima bilo gdje na svijetu”, rekla je Pelosi.

Nezavisna komisija Ujedinjenih naroda izvijestila je 2018. o najmanje milion Ujgura i drugih muslimana koji se nalaze u kampovima u kineskoj regiji Xinjiang.

Kritika ambasadora Kine u SAD-u

Peking ih opisuje kao centre za stručno osposobljavanje za suzbijanje ekstremizma i snažno odbacuje optužbe za zlostavljanje i genocid.

Glasnogovornik kineske ambasade Liu Pengyu izjavio je za Reuters da su američki pokušaji miješanja u kineske unutrašnje poslove oko Olimpijskih igara osuđeni na neuspjeh.

“Pitam se zbog čega neki američki političari misle da, zapravo, imaju takozvani moralni autoritet. Što se tiče pitanja ljudskih prava, oni nisu u poziciji, ni historijski ni trenutno, da daju bezobzirnu kritiku protiv Kine”, rekao je Liu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...