KUHA NA ISTOKU: Nancy Pelosi podržala Tajvan, Kinezi odmah zaprijetili...

"Jako je važno da poruka bude jasna. Amerika je predana tome da Tajvan bude siguran... no ovo se tiče vrijednosti koje dijelimo, a to su demokracija i sloboda. Tajvan je primjer ostatku svijeta. Jesu li to nesigurnosti predsjednika Kine (Xija Jinpinga) koje se tiču njegove političke situacije? Ne znam", ustvrdila je predsjednica Zastupničkog doma SAD-a.

  • Svijet

  • 03. Avg. 2022  

  • 0

Predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi rekla je u srijedu na konferenciji za medije da je u Tajvan došla kako bi poslala nedvosmislenu poruku da Amerika stoji uz Tajvan.

Pelosi je na konferenciji rekla da se nada da će njezin dolazak u Tajvan dovesti do više dolazaka američkih dužnosnika te podsjetila da je pet senatora ranije ove godine posjetilo Tajvan. "Oko toga se nije pravila strka", rekla je Pelosi.

"Nadam se da je jasno da se Kina prethodno protivila tome da Tajvan sudjeluje u određenim sastancima, ali da se neće protiviti ako ljudi u Tajvan dođu u miru te kako bi ga podržali. Napravili su veliku strku jer sam predsjednica Zastupničkog doma SAD-a. Ne znam je li to razlog ili izgovor", rekla je Pelosi.

"Što god Kina planira napraviti, ona će to napraviti kadabude spremna", dodala je Pelosi. "Jako je važno da poruka bude jasna. Amerika je predana tome da Tajvan bude siguran... no ovo se tiče vrijednosti koje dijelimo, a to su demokracija i sloboda. Tajvan je primjer ostatku svijeta. Jesu li to nesigurnosti predsjednika Kine (Xija Jinpinga) koje se tiču njegove političke situacije? Ne znam", ustvrdila je predsjednica Zastupničkog doma SAD-a.

KINEZI PRIJETE

Dopisnik britanske medijske kuće BBC iz Kine Stephen McDonell objavio je na društvenoj mreži Twitter zemljopisnu kartu na kojoj se mogu vidjeti lokacije na kojima će Kina izvesti vojne vježbe nakon što predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država napusti Tajvan.

Image

Predsjednica Tajvana Tsai ing-wen kritizirala je vježbe te ih okarakterizirala kao nepotrebne. Ministarstvo obrane Tajvana reklo je da će odgovoriti na svaki potez koji će narušiti suverenitet Tajvana. Peking je pak rekao da strani letjelice i plovila ne bi trebala ulaziti u prostor na kojem se odvijaju vježbe jer će se koristiti prava municija.

Tajvan tvrdi da Kina održavanjem vježbi krši međunarodno pravo, narušava globalnu trgovinu te krši pravila plovidbe.

Televizijski ekrani u nekoliko samoposluga u Tajvanu u srijedu su prikazivali riječi "Ratoborna Pelosi napusti Tajvan", piše BBC. Lokalni mediji navode da su televizijski ekrani spomenutu poruku prikazivali jer su hakirani.

Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen rekla je da su "vojne vježbe" koje je Kina izvela "nepotrebna reakcija" na dolazak predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi te da je Tajvan za to da se trenutno stanje stvari u tajvanskom tjesnacu ne mijenja.

Pelosi je rekla da Sjedinjene Države poštuju politiku jedne Kine, ali da je njihova solidarnost s Tajvana sada važnija no što je to ikad bila. "Želimo da Tajvan uvijek ima slobodu i sigurnost. Od toga ne mrdamo", rekla je Pelosi.

"Podržavamo status quo, ne želimo da se Tajvanu išta dogodi na silu", dodala je Pelosi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...