ŠTA SE DEŠAVA U "SARAJEVOGASU"?: Aljoša Čampara će insistirati da se nezakonito imenovanje poništi

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić uputila je zastupničko pitanje Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS u vezi sa zapošljavanjem v. d. izvršnog direktora za ekonomsko-pravne poslove.

  • Ekonomija

  • 19. Maj 2021  20. Maj 2021

  • 0

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo utvrdio je da su prilikom imenovanja uprave Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Sarajevogas prekršeni važeći propisi. Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara poručio je kako će insistirati na tome da se nezakonito imenovanje poništi.

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić uputila je zastupničko pitanje Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS u vezi sa zapošljavanjem v. d. izvršnog direktora za ekonomske-pravne poslove.

U odgovoru Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS zastupnici Biščević-Tokić navedeno je da je po Zakonu o javnim preduzećima u FBiH Nadzorni odbor preduzeća nadležan da imenuje i razrješava članove uprave u skladu sa postupcima utvrđenim u poslovniku, odnosno poslovnicima te važećim propisima, prenosi pressmedia.ba.

alt

Statutom KJKP Sarajevogas u članu 51, Uvjeti za imenovanje izvršnog direktora, propisano je da pored uvjeta propisanih zakonom, za izvršnog direktora može biti imenovano lice koje ispunjava sljedeće uvjete: da ima univerzitetsku diplomu VII stepena stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa koje se vrednuje sa 240 ECTS bodova ili drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja, da ima najmanje pet godina radnog staža u struci, od čega najmanje tri godine na rukovodnim poslovima, nakon stjecanja univerzitetske diplome, odnosno visokog obrazovanja, te da ima iskustvo i stručnost u oblastima od značaja za rad i poslovanje preduzeća.

alt

Napravilnost je utvrđena u slučaju Minele Bučan, ranije vršiteljici dužnosti izvršne direktorice Kantonalnog javnog preduzeća ZOI’84 koja je bachelor ekonomije i ima samo 180 ECTS. Odnosno, ima završene samo tri godine fakulteta.

alt

Zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara kazao je za PRESS kako će na Skupštini KS insistirati na tome da se nezakonito imenovanje poništi ukoliko je došlo do njega.

“Kolegica Tokača je postavila to pitanje i potpuno je upravu ako je već tačno da je neko imenovan, a da ne ispunjava uslove propisane Statutom”, rekao je Čampara za PRESS.

Podsjećamo, slična situacija dešavala se i u mandatu kada je SDA vodila Vladu KS, odnosno kada se u kontinuitetu vršene izmjene statura poput u KJKP PARK da bi se omogućilo postavljenje podobnih direktora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...