BLINKEN PORUČIO LAVROVU: “Želimo predvidive, stabilne odnose, BIDEN JE JASNO REKAO PUTINU ukoliko RUSIJA DJELUJE AGRESIVNO protiv nas i naših saveznika, MI ĆEMO ODGOVORITI”

Lavrov je odgovorio izjavom da se dvije zemlje “uveliko razilaze u procjenama međunarodne situacije i u našim pristupima rješavanju problema”.

  • Svijet

  • 20. Maj 2021  20. Maj 2021

  • 0

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov raspravljali su o normalizaciji bilateralnih odnosa dok su se u srijedu na Islandu prvi put sastali licem u lice.

Blinken je izjavio da Sjedinjene Američke Države žele “predvidive, stabilne odnose s Rusijom” uoči sastanka, sudeći po transkriptu njegove izjave koji je objavio State Department.

On je, međutim, kazao i kako “nije tajna da imamo razlike” prije sastanka na marginama ministarskog sastanka Arktičkog vijeća.

Kada je riječ o tim razlikama, kazao je Blinken, američki predsjednik Joe Biden dao je do znanja svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da "ukoliko Rusija djeluje agresivno protiv nas, naših partnera, naših saveznika, mi ćemo odgovoriti".

Lavrov je odgovorio izjavom da se dvije zemlje “uveliko razilaze u procjenama međunarodne situacije i u našim pristupima rješavanju problema”.

- Spremni smo da raspravljamo o svim pitanjima koja su za stolom uz uslov da će naše rasprave biti iskrene, zasnovane na činjeničnom stanju i uzajamnom poštovanju – dodao je ruski ministar.

Očekivalo se da šefovi diplomatija dvije sile raspravljaju o eventualnom sastanku između Bidena i Putina. Biden je predložio da se samit održi u trećoj zemlji, ali je ostalo nejasno kada će Putin pristati, piše "Hayat".

Blinken i Lavrov raspravljali su, između ostalog, o eskalaciji izraelsko-palestinskog sukoba, Sjevernoj Koreji, iranskom nuklearnom programu i o situaciji u Afganistanu, prenosi DPA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...