TURSKI MINISTAR DONIO KARTU NA ZASJEDANJE GENERALNE SKUPŠTINE UN-a I ZAGRMIO: "Nećemo šutjeti pred zvjerstvima i brutalnošću. Zločinca moramo JASNO PREDSTAVITI, Izrael je..."

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da Turska neće šutjeti pred "strašnim zvjerstvima i brutalnošću" u Palestini, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 20. Maj 2021  21. Maj 2021

  • 0

Cavusoglu se danas obratio na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) čija je tema kriza između Izraela i Palestine.

“Agresivni postupci Izraela predstavljaju ratni zločin. Zločinca moramo jasno predstaviti, Izrael je odgovoran za dešavanja u Al-Qudsu, Zapadnoj Obali i u Gazi“, kazao je Cavusoglu, naglasivši da je Izrael "jedino odgovoran" za ono što se događa na tom području.

Istakao je da je izraelska kontinuirana blokada pretvorila Gazu u "najveći zatvor na otvorenom u svijetu".

"Šutjeti pred nepravdom isto je što i biti saučesnik u zločinu. Onaj koji šuti pred nepravdom je nijemi vrag", kazao je šef turske diplomatije te dodao:

"Vrijeme je da međunarodna zajednica poduzme efikasne pravne i moralne mjere kako bi zaustavila izraelske napade na Palestince."

Kako je kazao Cavusoglu, potrebno je na neki način ​​fizički zaštititi Palestince.

"Moramo raditi na uspostavljanju međunarodnog mehanizma zaštite za palestinske civile. Ti napori trebali bi uključivati ​​fizičku zaštitu putem međunarodnih snaga formiranih vojnim i finansijskim doprinosima država dobrovoljaca", istakao je Cavusoglu.

Upozorio je kako se svi oni koji pokušaju kritikovati izraelske napade odmah proglašavaju antisemitima.

"Oni koji kritiziraju agresiju izraelske vlade odmah se optužuju za antisemitizam i pokušavaju se ušutkati. Međutim, mi vjerujemo da je antisemitizam zločin protiv čovječnosti, kao i islamofobija i neprijateljstvo prema kršćanstvu", kazao je Cavusoglu.

Podsjetio je da su se izraelski napadi dogodili u mjesecu ramazanu, muslimanskom mjesecu posta, te da su u Gazi mete bili, ne samo visoke zgrade koje koriste civili već i škole i bolnice.

Tenzije na Bliskom istoku izbile su tokom ramazana nakon što su izraelske snage izvele napade na vjernike u Al-Aksi. Dodatnu eskalaciju tenzija izazvala je i odluka izraelskih vlasti o deložacijama palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarrah.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva u Gazi jutros je saopćilo je da je u izraelskim napadima od 10. maja do sada život izgubilo najmanje 230 osoba, među kojima je i najmanje 65 djece i 39 žena. U tim napadima je ranjeno najmanje 1.710 osoba, a mete napada bile su zdravstvene ustanove, medijski centri i stambene zgrade. Zbog napada je prinudno raseljeno najmanje 75.000 ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...