NAKON PRIMIRJA U GAZI: Španija pozvala svijet na priznanje Palestine

Premijer Španije Pedro Sanchez je 2015., kada nije bio na toj dužnosti, najavio da će priznati Palestinu kada dođe na vlast. No, otkad je postao premijer u ljeto 2019., još to nije učinio.

  • Svijet

  • 21. Maj 2021  21. Maj 2021

  • 1

Španija je nakon dogovorenog primirja u Pojasu Gaze pozvala svijet na priznanje Palestine u sklopu UN-ove inicijative o uspostavi dviju država, no nije navela kada bi to sama mogla učiniti.

UN je kao trajno rješenje bliskoistočnog sukoba inicirao takozvano "rješenje dviju država", Izraela i Palestine u granicama iz 1967, no Izrael to odbija i nastavlja gradnju naselja na okupiranom palestinskom teritoriju.

"U trenutku kada se navršava 30 godina od konferencije u Madridu kojom je počeo mirovni proces na Bliskom istoku, ova nova epizoda nasilja ponovno je pokazala da jedino političko rješenje temeljeno na dvjema državama, Izraelu i Palestini, može doprinijeti završetku cikličkog nasilja i gubitku ljudskih života", saopćilo je špansko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi HINA.

"Rješenje o dvije države koje bi živjele jedna uz drugu u miru i sigurnosti donijelo bi stabilnost u regiji", dodalo je.

Premijer Španije je 2015. rekao da će priznati Palestinu. Do danas nije to učinio

Premijer Španije Pedro Sanchez je 2015., kada nije bio na toj dužnosti, najavio da će priznati Palestinu kada dođe na vlast. No otkad je postao premijer, u ljeto 2019., to još nije učinio.

Lijevi Unidas Podemos, manjinski partner u Sánchezovoj socijalističkoj vladi, insistira na priznanju Palestine. Palestinsku neovisnost je dosad priznalo osam članica EU - Švedska, Bugarska, Cipar, Slovačka, Mađarska, Malta, Poljska i Rumunija.

Uz posredovanje Egipta dogovoreno je primirje u Pojasu Gaze, nakon najžešćih sukoba u posljednjih nekoliko decenija. Zdravstveni dužnosnici u Gazi rekli su da su u izraelskim zračnim udarima ubijena 232 Palestinca, uključujući 65 djece, a više od 1900 ljudi je ranjeno. Izraelske vlasti izvijestile su o 12 poginulih i stotinama povrijeđenih u Izraelu u raketnim napadima palestinskih militanata koji su izazvali veliku paniku u zemlji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...