ČUDO NEVIĐENO: Zavirite u novi električni zračni taksi njemačke kompanije, četiri putnika letjet će brzinom od 250 kilometara na sat...

O njemačkoj kompaniji Volocopter već se nekoliko godina piše u kontekstu multirotorskih putničkih letjelica koje razvijaju, a za koje žele da postanu leteći taksiji.

  • HiTec

  • 24. Maj 2021  24. Maj 2021

  • 1

Ovoga puta Volocopter predstavlja i treći dodatak svojoj budućoj floti letjelica - VoloConnect.

Predstavljeni koncept ponovno je električna letjelica s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL), ali donosi poboljšanja dizajna koja bi joj trebala omogućiti veći dolet, brzinu i kapacitet. Prema objavi Volocoptera, inovacija se u ovom slučaju sastoji od hibridnog "lift and push" dizajna pogonskog sistema. On kombinira šest elektromotora sa propelerima za stvaranje uzgona, kao kod dronova, te dvije elektroturbine, koje će stvarati horizontalni potisak prilikom leta.

alt

Ovakav dizajn trebao bi omogućiti da VoloConnect u zrak ponese do četvero putnika, s njima leti brzinom do najviše 250 kilometara na sat (krstareća brzina bit će oko 180 km/h), a s današnjom baterijskom tehnologijom imao bi maksimalni dolet od 100 kilometara. Nijemci pišu i kako je ovakva letjelica vrlo stabilna u letu, kompaktna i prilagođena urbanom okruženju te da ima vrlo nisku brzinu sloma uzgona.

alt

Razvoj VoloConnecta odvija se već dvije godine, a kompanija je tokom tog perioda prijavila i nekoliko patenata za inovativne tehnologije i trenutno su u fazi testiranja umanjenih prototipa. Nakon toga uslijedit će testovi prototipa u punoj veličini, dok završetak razvoja i certificiranje za let očekuju u narednih pet godina.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...