"SB" OTKRIVA; HRVATSKI ATAK NA EKONOMIJU BiH: Zbog novih mjera koje je Hrvatska jednostrano uvela, izgubit ćemo milione KM, HITNO DA REAGUJE....

"Uz ugovor o granici, prekršen je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je za "Slobodnu Bosnu" Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

  • Ekonomija

  • 24. Maj 2021  24. Maj 2021

  • 3

Piše: Darko Omeragić

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske utvrdilo je Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni saobraćaj teretnih vozila kroz Hrvatsku, koji ide na štetu bh. privrednika.

Konkretno, novim Pravilnikom su određene ceste po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dužine do 14 metara te je naloženo uklanjanje saobraćajnih znakova, signalizacije i opreme na putnim pravcima koji prestaju predstavljati tranzitne koridore.

Međutim, ovim Pravilnikom propušteno je utvrđivanje javnih cesta koje vode do i od pojedinačnih graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su definisani kao granični prijelazi za međunarodni putni prijevoz robana odnovu Ugovora o graničnim prijelazima između dvije zemlje koji je stupio na snagu 2013. godine. Riječ je o graničnim prijelazima Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji.

ŠUTNJA VIJEĆA MINISTARA BiH

Iako je o ovom kršenju Ugovora i graničnim prijelazima i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije (EU) predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) Ahmet Egrlić obavijestio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, kao i ministre vanjskih poslova, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prometa i komunikacija i sigurnosti Biseru Turković, Stašu Košarca, Vojina Mitrovića i Selmu Cikotića, od njih odgovor nije dobio. Egrlić je o ovome 20. maja, uz spomenute ministre, obavijestio i direktora Direkcije za evropske integracije BiH Edina Dilberovića i predsjednika Komisije za vanjsku trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamenta BiH Amira Fazlića i od njih zatražio hitno djelovanje.

Predsjednik VTK-a BiH rekao je za "Slobodnu Bosnu" kako bi Vijeće ministara BiH ovaj problem trebalo riješiti diplomatskim putem s Hrvatskom.

"Zapravo bi Vijeće ministara BiH trebalo da Hrvatsku obavijesti da ovaj potez bh. privredi nanosi veliku štetu. Hrvatska od ovog nema nikakvu korist, odnosno neće dobiti ništa prekategorizacijom puteva, a mi ćemo mnogo izgubiti, jer taj dio Krajine, oko Cazina, Velike Kladuše i Bužima je naslonjen na te granične prelaze. Odlazak na Izačić im poskupljuje transport za 150-200 KM, što je mnogo ako se uzme da neki od prevoznika godišnje imaju i po 400-500 izvoza. Na godišnjem nivou bi samo privreda Velike Kladuše bila na gubitku od dva miliona KM, a ako se tome dodaju gubici privreda Bužima i Cazina, onda je šteta još veća. Jednostrana odluka Hrvatske nas je iznenadila, jer je stigla nenajavljeno“, rekao nam je Egrlić.

PRAVE TEME U DRUGOM PLANU

Iako je u odluci hrvatskog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture navedeno da će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Narodnim novinama", što je trebalo da se desi 20. maja, "Slobodna Bosna" je saznala da bh. kamioni i dalje mogu koristiti spomenute granične prijelaze. No, to ne amnestira Vijeće ministara BiH da što prije upregne diplomatiju kako bi se spriječili gubici bh. privrede. Na naše pitanje kako komentariše šutnju Vijeća ministara BiH, Ahmet Egrlić nam je odgovorio:

"Očito je da se mi bavimo dnevnopolitičkim temama, a da su ovakve teme u drugom ili trećem planu. Pretpostavljam da za to nema adekvatne reakcije, ali mi to očekujemo i pozivamo Vijeće ministara BiH da oštrije reaguje. Naši političari moraju reagirati ozbiljnije, a kakav će biti rezultat, ne zavisi samo od njih“, kazao je Egrlić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...