ČOVIĆ POPUT POKVARENE PLOČE: “Oko TOGA se ne pregovara“

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da BiH nikada neće biti unitarno uređena, uz ostvarivanje dominacije brojnijih naroda, i ponovno izrazio očekivanje da će se izmijeniti Izborni zakon kako bi se zaštitila prava Hrvata.

  • Politika

  • 24. Maj 2021  24. Maj 2021

  • 11

Bosna i Hercegovina nikad neće biti unitarna država. Neće biti ni građanska na način kako to netko smišlja i želi provesti kroz dominaciju nad drugim“, rekao je Čović na Petom saboru Udruženja Hrvatska zajednica Herceg-Bosne u Mostaru.

Prema njegovim riječima, u BiH su prava građana ostvarena sa mogućnošću biranja predstavnika kroz općinska i gradska vijeća te predstavničke domove i kantonalne skupštine, dok Predsjedništvo BiH i gornji, nacionalno koncipirani domovi naroda postoje kako bi se kroz njih zaštitila prava konstitutivnih naroda.

Oko toga se ne pregovara“, istaknuo je Čović. Predsjednik HNS-a BiH izrazio je očekivanje da će se tokom ove, neizborne godine, izmijeniti Izborni zakon.

“Niko nam to ne može uskratiti”

“Legitimno predstavljanje i naša prava kao konstitutivnog naroda nam nitko ne može i neće uskratiti u našoj domovini”, dodao je.

Prema Čovićevom tumačenju, presude Europskog suda za ljudska prava, kao i Ustavnoga suda BiH, mogu se provesti kroz formiranje dvije izborne jedinice u Federaciji BiH.

Podsjetio je kako 17. juna istječe rok koji je potpisom sporazuma u Mostaru prošle godine, u prisustvu vodećih zapadnih diplomata, postavio zajedno sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi se izmijenio Izborni zakon.

No, do sada nije došlo do napretka u tim pregovorima, a malo optimizma daje i Interresorna radna grupa za izmjenu Izbornog zakona, koja se na dva sastanka nije uspjela niti dogovoriti o načinu donošenju odluka unutar ovog tijela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...