MILIJARDER RICHARD BRANSON U DELIRIJU: Nakon više od dvije godine, Virgin Galactic vratio se u svemir...

Letjelica VSS Unity, svemirski brod koji bi uskoro trebao do ruba svemira prevoziti svemirske turiste, ovoga je vikenda još jednom uspješno testiran.

  • HiTec

  • 25. Maj 2021  25. Maj 2021

  • 0

Ovog puta, lansiranje se dogodilo iz nove svemirske luke Virgin Galactica u Novom Meksiku, a VSS Unity je poletio do visine od 90 kilometara.

Ovaj pokusni let dogodio se više od dvije godine nakon prošlog sličnog leta. Manji tehnički problemi s letjelicom i potom pandemija koronavirusa odgađali su testiranja i letove, a u međuvremenu je kompanija radila i na unaprijeđenoj letjelici, VSS Imagineu. Ovosedmični let treći je uspješni test u kojem je jedna Virginova letjelica došla do samog ruba svemira, a do kraja godine planirana su još najmanje tri leta.

Branson jedva čeka poletjeti

Njihova će svrha biti dobivanje svih potrebnih dozvola agencije FAA za ponovni let u svemir, ali i za prijevoz putnika, svemirskih turista. Sir Richard Branson, osnivač Virgin Galactica, ranije je govorio o tome da je karte za takve 10-minutne izlete na rub svemira već uplatilo oko 600 putnika, po cijenama od 200 do 250 hiljada dolara (slično, dakle, koliko i Blue Origin traži za let svojom raketom).

Sljedeći pokusni let trebao bi uključivati, osim dvojice pilota, još četvero pokusnih putnika, zaposlenika ove kompanije. Na trećem letu ove godine na rub svemira trebao bi poletjeti i sam Branson, poznati avanturist, koji odavno govori kako će na vlastitoj koži isprobati ovu letjelicu prije nego u nju ukrca prve turiste.

Do kraja ove godine mogao bi biti obavljen i četvrti let, prvi na kojem će biti neko od putnika koji su kupili kartu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...