"OVO JE INVAZIJA...": Panika zbog nezapamćene najezde miševa, pronađeni su u domovima i učionicama, pa čak i u bolnicama...

Poljoprivrednici već neko vrijeme objavljuju fotografije i videosnimke na kojima se može vidjeti kako miševi ispadaju iz hranilica za životinje. Snimci miševa koji po noći prekrivaju ledine na farmama, postali su viralna senzacija.

  • Šareni svijet

  • 26. Maj 2021  26. Maj 2021

  • 0

Australski poljoprivrednici mole se da pomoću aplikacije za praćenje kretanja miševa zaustave njihovu najezdu koja se sada proteže na više od 1.000 kilometara, piše "The Telegraph" u tekstu u kojem se navala naziva "hičkokovskom invazijom" i "maršem vojske miševa" koja "prijeti Sydneyju".

Milioni miševa diljem istočne obale Australije uništavaju usjeve, jedu pohranjenu hranu i "poplavljuju" zgrade u ruralnim mjestima. Pronađeni su u domovima i učionicama, pa čak i u bolnicama. Obilne kiše koje su pale nakona perioda tokom kojeg je bilo suho i sparno, pospješile su njihovo širenje.

"Ljudi noge svojih kreveta stavljaju u kante i posude s vodom, ali ih miševi zaobilaze pomoću zastora na prozorima, s kojih potom skaču na krevete i grizu one koji u njima spavaju", rekao je Xavier Martin, poljoprivrednik iz općine Liverpool Plains u australskoj saveznoj državi New South Wales.

 

Vladina aplikacija Mouse Alert otkrila je ozbiljnost najezde, odnosno pokazala je da su se miševi proširili od jugoistoka savezne države Queensland do granice New South Walesa i Victorije.

Televizijska stanica "Channel 10 News Sydney" ustvrdila je da bi moglo biti da miševi "marširaju" prema najvećem gradu Australije Sydneyju te da bi u njega mogli upasti u augustu ove godine. Naučnici u vladi rekli su da takav scenarij nije izgledan.

Poljoprivrednici već neko vrijeme objavljuju fotografije i videosnimke na kojima se može vidjeti kako miševi ispadaju iz hranilica za životinje. Snimci miševa koji po noći prekrivaju ledine na farmama, postali su viralna senzacija.

Državna agencija Australije, Organizacija za naučno i industrijsko istraživanje Commonwealtha (CSIRO) rekla je poljoprivrednicima da preuzmu aplikaciju Mouse Alert kako bi znali u kojem se smjeru najezda kreće.

"Mjesta gdje se uzgajaju žitarice, trpe najveću štetu, jer propadaju usjevi i uskladištene žitarice. Ruralni poduzetnici trpe štetu, jer im miševi grizu žice od struje i žičane ograde. Ruralne zajednice su pod stresom zbog prisutnosti miševa. Informacije koje zabilježite, mogu se koristiti za stavljanje najezde pod kontrolu i smanjivanje štete, a mogu poslužiti u fazi planiranja budućih aktivnosti", rekli su iz Centra za rješavanje pitanja invazivnih životinjskih vrsta.

Aplikaciju Mouse Alert CSIRO je pokrenuo 2014. godine, ali ovakva pošast putem nje nikada nije zabilježena. Prema Mouse Alertu, najezda miševa svoj će vrhunac doseći u jesen 2021. godine, vrijeme kada se sade zimski usjevi. Upozorava se da će se miševi tada povući u domove i hangare, jer će temperature pasti.

Farmeri se protiv miševa trenutno bore otrovima i klopkama. Vlada je, međutim, od relevantnih tijela zatražila dopuštenje da miševe počne istrebljivati pomoću otrova bromadiolona.

Aktivisti za zaštitu okoliša i životinja upozorili su da će taj otrov ubiti i životinje koje jedu miševe - orlove, zmije i sove.

Australski naučnici dio su međunarodnog naučnog konzorcija, čiji su dio i CSIRO i Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država, koji proučava kako pomoću genetskog inženjeringa na siguran način sterilizirati ženke miša. Naučni savjet australske vlade proučava kako smanjiti ostatke usjeva koji ostaju nakon mehaničke žetve. Naime, miševi se i njima "goste".

Procjenjuje se da su miševi samo u New South Walesu dosad prouzročili 100 miliona australskih dolara štete.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...